© REUTERS

IOC vraagt WADA om leiding te nemen in strijd tegen doping

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en verschillende sportbestuurders pleiten voor een meer centrale rol van het Wereldantidopingagentschap WADA in de strijd tegen doping. “WADA is het platform in onze gezamenlijke strijd”, verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach zaterdag na topoverleg in het Zwitserse Lausanne.

De “olympische top”, georganiseerd door het IOC, wil meer financiële steun voor het WADA en de beleidsstructuren van het WADA verbeteren. Bovendien zouden alle dopinggerelateerde straffen uitgesproken moeten worden door het Internationaal Sporttribunaal (CAS), luidde het oordeel. “Het WADA moet efficiënter, transparanter en meer geharmoniseerd worden”, liet het IOC optekenen in een persbericht. Nadat in september vertrouwelijke medische gegevens van atleten waren gelekt, vermoedelijk na een cyberaanvaal van Russische hackers, willen de topbestuurders “de bescherming van informatie significant verbeteren”.

De ideëen die op het congres in Lausanne werden geopperd, zullen volgende maand op de bestuursvergadering van het WADA besproken worden. Allicht treden bepaalde zaken al in werking voor de start van de Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Behalve de top van het IOC namen ook de voorzitters van onder meer de Wereldvoetbalbond FIFA en de Internationale Atletiekfederatie IAAF deel aan het congres in Lausanne. Ook de voorzitters van de olympische comités van China, Rusland en de Verenigde Staten tekenden present.

Meer sportnieuws