© Belga

© vtm

© vtm

1 / 3

Frivole Van der Poel demonstreert opnieuw in Berencross, offday voor Van Aert

Mathieu Van der Poel heeft de Berencross gewonnen na alweer een demonstratie. De Nederlander trok in het West-Vlaamse domein Ter Borght in Meulebeke al vroeg in de aanval en enkel een schuiver kon hem nog even tegenhouden. Ploegmaat Wietse Bosmans was de enige die hem tot in de slotronde kon volgen en werd knap tweede. Er werd vooraf een duel verwacht met Wout van Aert maar de wereldkampioen kampte met maagproblemen en kende een complete offday.

vml

Het technische parcours in Meulebeke was een speeltuin voor Mathieu van der Poel met de heuveltjes op het ‘Robinsoneiland’, de brug en de zandbak van 30 meter.

De Nederlander trok dan ook meteen de gashendel open en leek al in de eerste ronde vertrokken voor een one-man-show. Door een schuiver in ronde twee kon de concurrentie nog even terugkeren maar al in de vierde ronde trok hij weer naar voren en enkel zijn ploegmaat Wietse Bosmans kon zijn wiel volgen. Van Wout Van Aert vooraan geen spoor: de wereldkampioen sukkelde de voorbije week met maag- en darmproblemen en kwam nooit vooraan in het stuk voor.

Bosmans bleef gezwind volgen in het wiel van Van der Poel, ondermeer door enkele kleine foutjes van de Nederlander, maar achter de twee ploegmaats volgde enkel Eli Iserbyt en die reed al op 25 seconden van de leiders.

Bij het ingaan van de laatste ronde werd er gesproken tussen Van der Poel en Bosmans maar de twee vochten om de overwinning. Na een kleine hapering bij Bosmans in de zandbak trok Van der Poel even later resoluut door en snelde zo naar de zege. Het is na zijn zege bij zijn comeback in Gieten vorige week al de tweede zege op rij voor Van der Poel, die deze zomer nog werd geopereerd aan de knieën.

Bosmans werd nog afgetekend knap tweede, de 19-jarige belofte-wereldkampioen Iserbyt mocht als derde mee op het podium. Van Aert werd uiteindelijk pas negende op 45 seconden van Van der Poel, na mannen als Daan Soete en Stan Godrie.

Rob Peeters uit koers gezet

Vorig jaar ging de zege in Meulebeke naar Tom Meeusen die het toen haalde van Kevin Pauwels en Rob Peeters. Die laatste werd deze keer al snel op een bijzonder lullige manier uit koers gezet. Hij kwam ten val net aan het einde van de materiaalzone, liep toen een stukje achteruit en ging via de 'uitgang' van de materiaalzone een nieuwe fiets halen. Dat mag echter niet en dus werd de veldrijder uit koers gezet. "Ik was me van geen kwaad bewust", aldus een teleurgestelde Peeters...

Op naar de Hotondberg

Zondag moeten de cyclocrossers opnieuw het veld in, dan staat op en rond de Hotondberg in Ronse met de zevende editie van de GP Mario De Clercq de openingsmanche van het seizoen in de DVV Trofee op het programma.

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel2. Wietse Bosmans3. Eli Iserbyt4. Vincent Baestaens5. Jim Aernouts6. Tim Merlier7. Daan Soete8. Stan Godrie9. Wout van Aert10. Jens Adams

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase!

Adrie van der Poel: “Zo ziek was Wout van Aert vandaag niet hoor”

© BELGA

Adrie van der Poel was vandaag uiteraard bijzonder opgetogen met de zege van zijn zoon Mathieu van der Poel. Helaas bleef een uitgebreid duel met Wout van Aert zaterdag uit in Meulebeke. Van Aert verklaarde voor de start dat hij ziekjes was, maar daar had Adrie zijn eigen mening over. “Zo ziek was hij ook niet hoor”, aldus papa van der Poel bij de VTM.

“Voor het publiek dat vandaag komt kijken, is het natuurlijk jammer dat de twee tenoren na het spektakel van vorige week dat vandaag niet kunnen doen”, aldus Adrie van der Poel na de cross. “Maar zo ziek was Wout ook niet hoor. Ik heb hem vandaag zien rondrijden en er zat nog iets achter. Ik denk dat hij meer met morgen (de cross in Ronse, nvdr.) bezig was.”

Iedereen in Meulebeke blij voor Wietse Bosmans: “Echt zware periode na ziekte”

© Belga

© Belga

1 / 2

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft zaterdag in het West-Vlaamse domein Ter Borght in Meulebeke de Berencross gewonnen. In de tweede Brico Cross van het seizoen haalde de Nederlandse kampioen het van zijn ploegmaat Wietse Bosmans. “Het was leuk rijden”, reageerde de Nederlander laconiek.

Van der Poel: “Als ik kan winnen, doe ik het”

“Het was leuk rijden”, aldus Van der Poel. “Vorige week in Gieten was ik al goed en ik merkte dat er nog marge was. Ik word beter en beter met de week. Vandaag is het een soort cross die ik graag doe. Ik had er veel zin in, het was een parcours waarop ik me kon vermaken. Wietse Bosmans heeft een moeilijke periode achter de rug, ik ben blij dat hij ook op podium staat. We zijn heel vaak samen op pad maar als ik kan winnen, doe ik het. Ik ben er dan ook vol voor gegaan. Vandaag kon ik tempo een hele koers hoog houden.”

Bosmans: “Op plaatsen geweest in mijn hoofd waarvan ik niet wist dat ze bestonden”

“Dit had ik echt niet verwacht”, reageerde een duidelijk opgeluchte Bosmans. “Mijn basisconditie is echter wel goed maar ik heb al bijna twee jaar geen cross meer gereden. Dat kan je niet zomaar wegwerken en ik ben dus enorm tevreden met mijn tweede plaats. Dat was ook het hoogst haalbare achter Mathieu, na enkele foutjes. Die rijdt hier rond alsof het niets is. Ik moest veel plaatsen goed maken na de start, maar ik voelde dat ik veel power had.”

Voor Bosmans was de podiumplaats hopelijk het einde van een zware periode. Hij kende twee moeilijke jaren na een slepende ziekte van Lyme. “Die ziekte heeft mij als mens zeer veel veranderd. Ik ben op plaatsen geweest in mijn hoofd waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Het was echt een zware periode, ik dacht wekelijks aan stoppen. Ik moest me echt door de zware momenten sleuren. Je staat voor veel zaken alleen hoewel veel mensen me hebben gesteund. Ik hoop die donkere periode dit jaar echt af te sluiten”, aldus een opgeluchte Bosmans.

Van Aert: “”Ik had nog last”

“Ik voelde me sowieso geen 100% maar ik was niet agressief genoeg vandaag”, bekende Van Aert die uiteindelijk pas negende werd. “Ik had toch nog last en het was moeilijk voor mij om op de koers te focussen. Hopelijk loopt het morgen in Ronse beter. Ik laat me hier te veel doen in de eerste rondes en dan was de kans op een mooie uitslag meteen weg.”

Iserbyt: “Had plannetje in mijn hoofd”

“Het ging heel goed in het begin. Parcours lag me met die vele bochten. Ik heb dan niet veel tijd nodig om te recupereren”, aldus de 19-jarige Iserbyt, die derde eindigde. “Ik heb er het maximum uitgehaald. Gisteren ben ik met mijn vriendin (Puck Moonen, nvdr.) komen verkennen en ik had dus ook een plannetje in mijn hoofd. Dit jaar wilde ik de kloof met de top iets kleiner maken en dat is ook gelukt. Het is een topdag vandaag”, besloot Iserbyt.

Meer sportnieuws