Lindepaviljoen wordt vertelmuseum

Foto: Mia Uydens

Lindepaviljoen wordt vertelmuseum

Print
Zoersel - De renovatie en herinrichting van het Zoerselse Lindepaviljoen zitten in hun eindfase. Bedoeling is het vernieuwde gebouw als ‘vertelmuseum’ vanaf de herfstvakantie weer open te stellen voor het publiek.

Zoals bekend, herbergt het Lindepaviljoen de stam van de aloude dorpslinde, waarin de beeldhouwers wijlen Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens het verhaal van de Loteling en volkse figuren uit lang vervlogen tijden hebben uitgebeeld.

Bij het betreden van het centrale gedeelte zie je een reuzengrote foto van de linde uit de oude doos, met daaronder een reeks dorpsfiguren. Die afbeelding staat op een haast onzichtbare poort. Als de deuren openen, treden de bezoekers een donkere ruimte binnen en vertelt de gebeeldhouwde boom in woord en beeld via film en foto’s zijn verhaal en dat van zijn dorp en zijn streek, zoals die op de stam werden uitgebeiteld.

In een knusse vertelhoek staan beelden van kunstenares Mariette Coppens. “Ze stellen het liefdes- en oorlogsverhaal ‘De Loteling’ van Hendrik Conscience voor. Hier kunnen kinderen luisteren naar verhalen die worden voorgelezen”, zegt schepen van Toerisme Marcel De Vos (N-VA).

Een derde luik bevat wisseltentoonstellingen, waarbij de boom vertelt over ‘Natuur en landbouw in de Kempen’ Vier ‘vertelbomen’ laten je kennismaken met respectievelijk het streekeigen dialect, het dialect van het boerenerf, vogels in de Kempen, evenals sagen en legenden uit de regio.

“Een vijfde vertelboom toont de weg naar al de mooie natuurparels uit de omgeving”, laat Patrick Debaere, voorzitter van Toerisme Zoersel, weten.

Info: 03.2980.000 of www.zoersel

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio