Daarom weer je tablets en smartphones beter uit de kinderkamer

Foto: Shutterstock

Mama

Daarom weer je tablets en smartphones beter uit de kinderkamer

Print
Nog voor het slapengaan in bed even naar een filmpje kijken op de tablet of Facebook checken op de smartphone? Het kan nefast zijn voor de slaap. Zo nefast dat zelfs een op de zes Belgische kinderen jonger dan dertien daardoor met een slaapgebrek kampt. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven en berichtten Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Tablets en smartphones in de slaapkamer toelaten, kan blijkbaar verstrekkende gevolgen hebben. Toch zeker als het op de nachtrust van de jonge snaken aankomt. Zo zou een op de zes kinderen jonger dan dertien met een slaapgebrek kampen omdat ze voor het slapengaan nog te lang aan het surfen zijn. Tot die conclusie kwam onderzoekster Sofie Vandoninck van het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven na een bevraging van 500 Belgische kinderen. 

"Aan de kinderen werd gevraagd hoe vaak het gebeurt dat ze niet of te weinig eten of slapen omwille van het internet", zegt Vandoninck. "Bij de 9- tot 12-jarigen antwoordde één kind op de zes dat dit wel eens gebeurt, maar één op tien moest toegeven dat het 'vrij vaak' voorkomt. Dat laatste is problematisch: dan kan het niet anders of ze zitten te slapen op de schoolbanken."

Uit de bevraging bleek verder ook dat 8 procent van de 9- en 10-jarigen de gewoonte heeft om in de slaapkamer elke dag online te gaan. Naarmate ze ouder worden blijft dat percentage ook stijgen. Zo wordt dat bij kinderen van 11 en 12 al één op de drie.

Blauw licht
Het gebruik van tablets en smartphones in bed is om velerlei redenen niet aan te raden. Zo zijn er veel kinderen die hun gsm niet afzetten eenmaal ze gaan slapen en dus gewekt kunnen worden door het geluid, de trillingen of het oplichten van het scherm. Het blauwe licht van het scherm zorgt er bovendien voor dat ze minder makkelijk in slaap vallen. Het verstoort namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine dat ons helpt in slaap te vallen. 

NIET TE MISSEN