Vrouwen nemen veel minder de pil dan 10 jaar geleden

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Vrouwen nemen veel minder de pil dan 10 jaar geleden

Print
Een halve eeuw nadat hun moeders werden bevrijd door de pil, lijken dochters op hun beurt van de pil te willen worden bevrijd. Het gebruik van het voorbehoedsmiddel blijft dalen. Dat nieuws komt er nadat een grootschalig onderzoek zopas heeft aangetoond dat het anticonceptiemiddel depressie in de hand kan werken.

Tussen 2004 en 2015 is de pilverkoop in ons land met acht procent gedaald. De verkoopcijfers komen van de Algemene Pharmaceutische Bond. “Van alle vrouwen die voorbehoedsmiddelen gebruiken, slikte in 2004 nog 85 procent de pil”, zegt Katrien Vermeire, anticonceptiedeskundige bij Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele ­gezondheid. “In 2015 was dat nog 77 procent.”

Daarmee wordt alleen maar een trend voortgezet, want de populariteit van de pil is al langer tanende. Ook tijdens een eerdere meetperiode, van 1997 tot 2004, bleek het aantal pilgebruiksters in België flink terug te zijn gelopen - de daling bedroeg toen negen procent.

Het lijkt erop dat vrouwen bijwerkingen als neerslachtigheid, depressie en een lager libido en het verhoogde risico op trombose er niet meer bij willen nemen. Er wordt niet verwacht dat de 'pilmoeheid' nog zal overwaaien.

NIET TE MISSEN