Directeurs kleuterscholen dreigen met rechtszaak als ze geen extra geld krijgen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

Directeurs kleuterscholen dreigen met rechtszaak als ze geen extra geld krijgen

Print

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt zich bewust te zijn van “de uitdagingen in het kleuter- en bij uitbreiding het basisonderwijs”. Dat doet ze nadat directeurs van twee kleuterscholen er zaterdag in Het Nieuwsblad en De Standaard mee dreigen naar de rechter te stappen als er geen extra geld komt.

De twee directeurs werden gemobiliseerd door de werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen, die de belangen van het kleuteronderwijs verdedigt. “De Werkgroep is welkom op het kabinet”, laat Crevits weten in haar schriftelijke reactie. “Eerder was er een overleg met de werkgroep.”

Werkgroep-voorzitter Guido Sauwens zegt dat er niets anders op zat dan dit ultimatum. “We moeten wel. De minister heeft ons lang genoeg genegeerd.”

Dat het kleuteronderwijs anders dan het lager onderwijs wordt gefinancierd, erkent Crevits wel. “Dat is een historisch gegeven. Het groeit voort uit de veronderstelde mindere aanwezigheid van kleutertjes in vergelijking met lagereschoolkinderen.” Maar de Onderwijsminister haalt aan dat de afgelopen jaren al een aantal belangrijke inhaalbewegingen gebeurd zijn. Zo gingen er in 2012 voor 60 miljoen extra middelen naar het basisonderwijs. “Die kwamen voornamelijk ten goede aan de omkadering van het kleuteronderwijs.”

Basis- en secundair onderwijs

Crevits wijst er verder op dat door de aangroei in leerlingen de werkingsmiddelen basis- en secundair onderwijs blijven stijgen: in 2017 met 4 miljoen euro. “Ook de middelen die we vrijmaken om extra leraars te betalen blijven stijgen: in het basisonderwijs is dat 80 miljoen. Dit jaar wordt er 950 euro extra toegekend voor elke anderstalige kleuter, dat is een extra investering van 5 miljoen euro.”

Voor wanneer er meer financiële ademruimte zou komen plant Crevits “die prioritair in het basisonderwijs te investeren”.

Nu in het nieuws