© AP

David Goffin buigt achterstand om en stoot door naar finale in Tokio: "Het is iets mentaals"

David Goffin (ATP 14) neemt het zondag in de finale van het ATP-toernooi in de Japanse hoofdstad Tokio (hard/1.368.605 dollar) op tegen de Australiër Nick Kyrgios (ATP 15).

Kyrgios, het zesde reekshoofd, versloeg zaterdag in zijn halve finale het Franse tweede reekshoofd Gael Monfils (ATP 8) met 6-4 en 6-4. Goffin, het vijfde reekshoofd, was eerder met 7-5 en 6-4 te sterk voor de Kroaat Marin Cilic (ATP 11), het vierde reekshoofd. Het wordt het eerste onderlinge duel tussen de 25-jarige Goffin en de 21-jarige Kyrgios.

Goffin mikt zondag op een derde ATP-titel. In 2014 won hij de toernooien van Metz (hardcourt) en Kitzbühel (gravel). Drie keer verloor Belgiës beste tennisser een finale, in 2014 in Bazel (hardcourt), in 2015 in Rosmalen (gras) en Gstaad (gravel).

Kyrgios telt net als Goffin twee ATP-toernooizeges op zijn erelijst. In februari was hij de beste in Marseille (hardcourt), in augustus triomfeerde hij in Atlanta (hardcourt). Vorig jaar verloor de “Aussie” de finale van het graveltoernooi in het Portugese Estoril.

"Wedstrijd per wedstrijd heb ik mijn ritme gevonden"

Goffin won eerder dit jaar ook de twee vorige ontmoetingen met Cilic, maar zaterdag keek hij in de eerste set tegen een 3-5 achterstand aan. Hij brak echter terug en stoomde door naar setwinst. Daarna trok hij de goeie lijn door in de tweede manche.

"In het begin van deze week heb ik niet mijn beste tennis gespeeld, maar wedstrijd per wedstrijd heb ik mijn ritme gevonden", verklaarde Goffin. "In de eerste ronde tegen Nishioka stond ik nerveus op de baan, hij speelde ook een goede wedstrijd. Vandaag speelde ik veel beter. Het is iets mentaals. Eens je comfortabel en vrijuit kan tennissen, maakt dat een groot verschil op de baan."Marin Cilic baalde na afloop. "Ik heb heel wat kansen gehad. In de eerste set stond ik een break voor en kon ik uitserveren", besefte de Kroaat. "Daarna lagen er nog enkele kansjes maar ik heb ze vandaag niet benut. Dit is een kleine ontgoocheling. De bal wilde vandaag niet naar mij luisteren."

MEER OVER