De resultaten van dit onderzoek zijn voor veel ministers op z’n minst ontmoedigend

Foto: Dirk Kerstens

De resultaten van dit onderzoek zijn voor veel ministers op z’n minst ontmoedigend

Print

Maar 36% van de Vlamingen weet welke partijen in de Vlaamse regering zitten en amper 32% weet hoe de federale regering is samengesteld. Dat heeft Terzake laten uitzoeken, en de resultaten van het onderzoek zijn voor veel ministers ongetwijfeld een tikje ontmoedigend.

Allemaal werken ze keihard om hun partijprogramma te realiseren, om zichzelf in de kijker te zetten en om de andere partijen niet te veel te laten scoren. En dan blijkt de meerderheid van de Vlamingen niet te weten welke partijen het in hun land of regio voor het zeggen hebben. Moeilijk om uit dit kleine onderzoek grote conclusies te trekken, maar misschien toch deze: de meeste kiezers zijn niet intensief met partijpolitiek bezig en de politici wel. Daar gaapt een kloof. En deze: kiezers horen zo veel verschillende politieke stemmen, zowel uit de meerderheid als uit de oppositie, dat ze niet meer goed weten wie nu in de regering zit en wie oppositie voert.

In de huidige federale en Vlaamse regering is de profileringsdrang van de partijen zeer groot. Charles Michel en Geert Bourgeois leiden echte kibbelkabinetten. Vooral CD&V en N-VA zitten elkaar geregeld in de haren. Die onenigheid heeft niet altijd met de grond van de zaak te maken, maar veel meer met profileringsdrang. N-VA moet voortdurend aan de kiezers op haar rechterflank laten zien dat ze ook in een regering de partij blijft die veiligheid boven alles stelt en een rechtse economische koers vaart. CD&V moet zijn achterban er voortdurend van overtuigen dat ze in deze rechtse regering een sociaalvoelende partij blijft. Voor het gemak vergeten CD&V’ers en N-VA’ers in het heetst van de strijd dat ze samen in een regering zitten. Hoe zou de kiezer het dan nog weten? Die hoort tussendoor ook wel sp.a en Groen kritiek uiten op het werk van de ministers, maar als iedereen kritiek heeft op iedereen, weet die kiezer ook niet meer wie nu welke rol speelt.

Dat zou hij wel weten als we een eendrachtige regering hadden waarin ministers zitten die het partijbelang ondergeschikt maken aan hun werk voor het land. Maar zo een regering hebben we niet. Hopelijk slaagt de ploeg van Charles Michel er voor het opstellen van deze begroting voor een keer wel in om het partijbelang opzij te zetten en eensgezind tot een goed resultaat te komen. Want aan het eind van de rit telt de kiezer zijn centen. Dan zal hij wel weten wie in de regering zit. En het zou wel eens kunnen dat hij dan goed regeringswerk meer waardeert dan pure partijpolitiek.

Nu in het nieuws