Donald Trump: “Mooie vrouwen? Ik begin ze gewoon te kussen, niet wachten, het is als een magneet”

Foto: Corbis via Getty Images

Donald Trump: “Mooie vrouwen? Ik begin ze gewoon te kussen, niet wachten, het is als een magneet”

Print

Donald Trump heeft zich zaterdagochtend verontschuldigd voor de ongepaste opmerkingen die hij in 2005 maakte over vrouwen. In een filmpje dat de Washington Post vrijdag publiceerde, is te horen hoe Trump zich erg denigrerend uitlaat over vrouwen. Tegelijk haalt Trump fel uit naar zijn tegenstander Hillary Clinton en vooral haar man Bill.

De krant Washington Post publiceerde vrijdag een video uit 2005. Daarop is te zien hoe presidentskandidaat Donald Trump zich erg onbehoorlijk uitlaat over vrouwen.

In de video is de bus te zien waarmee Donald Trump op weg was naar de set van de televisiesoap Days of our Lives, waarin hij een gastrol speelde. Trump is zelf eerst niet te zien, maar wel is het gesprek hoorbaar dat hij op de bus voert met Billy Bush, op dat moment de presentator van Access Hollywood. Trump vertelt de presentator hoe hij tevergeefs een vrouw probeerde te versieren, van wie de identiteit niet duidelijk is. “Ik heb geprobeerd, maar ik heb gefaald, ik geef het toe”, zei Donald Trump. “Ik probeerde seks met haar te hebben maar ze was getrouwd”, aldus Trump, die op dat moment zelf nog maar enkele maanden getrouwd was met Melania.

Vervolgens naderen de twee mannen de opnamelocatie en krijgen ze actrice Arianne Zucker in het vizier, die hen opwacht. “Ik moet een Tic Tac nemen voor het geval ik haar begin te kussen”, aldus Trump. “Ik voel me automatisch aangetrokken tot schoonheid, ik begin ze gewoon te kussen. Het is als een magneet, gewoon kussen, niet wachten.”

En dan volgen de uitspraken die nu de heisa veroorzaken. “Als je een ster bent, laten ze je doen. Je kan alles doen.”, aldus Trump. “Je kan ze zelfs bij hun geslachtsdeel nemen (Grab them by the pussy). Je kan alles doen.”

“Kleedkamerpraat”

Enkele minuten na de publicatie van de video bood Trump in een verklaring zijn verontschuldigingen aan. “Het was fout en ik verontschuldig me. Dit was kleedkamerpraat, een privégesprek van jaren geleden. Bill Clinton heeft veel ergere dingen tegen me gezegd op het golfterrein, dit komt niet eens in de buurt. Ik excuseer me als ik iemand beledigd heb”, aldus Trump.

Zaterdagochtend herhaalde Trump die excuses in een videoboodschap op zijn facebookpagina. “Ik heb het gezegd”, zei Trump. “Ik was verkeerd. Ik verontschuldig me. Mensen die me kennen, weten dat dat niet is wie ik ben.”

Video: Facebook

Nog volgens Trump hebben gesprekken met gewone Amerikanen tijdens de campagne hem veranderd. Het verhaal over de video die de Washington Post uitbracht is “niets meer dan een afleiding van de belangrijke problemen waar we vandaag voor staan. We verliezen onze jobs, zijn minder veilig dan acht jaar geleden. Hillary Clinton en haar soort hebben het land helemaal de vernieling in geleid.”

Maar Trump verontschuldigde zich niet alleen, hij opende tegelijk de aanval op rivaal Hillary Clinton. “Ik heb enkele stomme dingen gezegd, maar er is een groot verschil tussen de woorden en handelingen van andere mensen”, zei Trump. “Bill Clinton heeft echt vrouwen misbruikt, en Hillary heeft zijn slachtoffers aangevallen, beschaamd en geïntimideerd.” De Republikein kondigde nog aan dat dit de komende dag verder besproken zal worden. Zondag volgt het tweede debat tussen de twee presidentskandidaten.

Niet welkom op bijeenkomst in Wisconsin

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton noemde de video “vreselijk”. “We kunnen niet toelaten dat deze man president wordt”, zo reageerde ze op Twitter.

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft de uitspraken van Donald Trump scherp veroordeeld.

”Ik ben ziek van wat ik vandaag heb gehoord”, zegt de Republikeinse topman. “Vrouwen moeten verdedigd en bewonderd worden, niet behandeld als objecten. Ik hoop dat Trump deze situatie zal behandelen met de ernst die ze verdient en aan het land zal tonen dat hij meer respect heeft voor vrouwen dan deze video suggereert.”

“In afwachting daarvan zal hij niet deelnemen aan het evenement zaterdag in Wisconsin”, zo voegt Ryan nog toe. Zaterdagnamiddag vindt in de thuisstaat van Paul Ryan een Republikeinse bijeenkomst plaats. “Mike Pence zal me vertegenwoordigen in Wisconsin. Ik zal mijn dag in New York doorbrengen om me op het debat voor te bereiden”, zo reageerde Trump in een verklaring.

De Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus liet weten dat “over geen enkele vrouw ooit in deze termen gesproken mag worden”. Ook andere prominente partijleden, zoals John McCain, Ted Cruz en Marco Rubio, veroordeelden Trumps uitspraken ten stelligste.

De video werd twee dagen voor het tweede presidentiële debat gepubliceerd, op het moment dat Trump opnieuw populair probeert te worden bij de vrouwelijke kiezers.