Mogelijke redding van Ferrarisbos in de maak

Het Ferrarisbos. Foto: WAlter Saenen

Mogelijke redding van Ferrarisbos in de maak

Print
Antwerpen / Wilrijk -

De nood aan waterbuffering op en rond het bedrijventerrein Ter Beke kan mogelijk de redding zijn voor het Ferrarisbos in Wilrijk. “Als het haalbaar is, lijkt het ons opportuun om dit bos te behouden”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

De stad Antwerpen zet een waterstudie op voor het bedrijventerrein Ter Beke in Wilrijk. Het moet het stadsbestuur de nodige basis geven om in een latere fase de juiste keuzes te maken om de wateroverlast in dit gebied zo veel mogelijk te vermijden. In de studie wordt zowel de technische als de financiële haalbaarheid van waterbuffering op en rond de bedrijvensite onderzocht. Dat gebeurt in samenwerking met de bedrijven op het industrieterrein aan de A12 in Wilrijk.

De toekomst van het Ferrarisbos zorgde al voor verhitte debatten, zelfs tot in het Vlaams Parlement. Het bedrijf H.Essers is eigenaar van een deel van het eeuwenoude bos en wil zijn activiteiten naar daar uitbreiden. Komiek Wouter Deprez haalde dit zelfs aan om zijn kritiek te staven op het Vlaams milieubeleid. Ook de bank ING is eigenaar van een deel van het Ferrarisbos.

“Alle bedrijven zal worden gevraagd een aandeel in de oplossing in te brengen”, zegt Rob Van de Velde. “Er zijn al enkele scenario’s opgesteld, waaronder de berging van water in het Ferrarisbos. In vroegere tijden was dit groengebied achter het industrieterrein al een zogeheten ‘nat bos’. Het bos, gelegen naast de site van H.Essers, zou dan dienst doen als ecologische buffer. De bedrijven winnen dan ruimte omdat ze geen ingrepen moeten doen op het eigen terrein.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - Stadskrant

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio