MPI Oosterlo vreest voor bouwmiljoenen

Print
Geel -

MPI Oosterlo loopt 2,4 miljoen euro subsidie mis als Astor geen bouwvergunning krijgt. De plannen van de instelling zijn onlosmakelijk verbonden met het zorgproject.

Het Astorcomplex, met de beruchte zorgtoren van elf verdiepingen, zit al maanden in het oog van de storm. Samen met Astor vroeg ook MPI Oosterlo uit Geel-Oosterlo een stedenbouwkundige vergunning aan. Het wil op dezelfde site een apart pand met dertig woongelegenheden voor oudere volwassenen met een beperking optrekken. Die plannen worden niet door het protest geviseerd, maar delen in de klappen.

“Als we voor het einde van dit jaar geen bouwvergunning krijgen, verliezen we in één klap ook de 2,4 miljoen euro aan bouw­subsidies”, zegt Dana ­Keustermans van MPI Oosterlo.

“De overheid heeft vanaf 2017 een totale subsidie-stop opgelegd voor bouwprojecten voor volwassenen met een beperking. Ook als we pas na 1 januari een vergunning krijgen, vervalt de subsidie. Omdat het om een lopend dossier in 2016 gaat, kunnen wij nog op die 2,4 miljoen euro rekenen, ook al volgt de bouw zelf pas in 2017. Dat is een bedrag dat we niet zelf kunnen ophoesten.”

Volgens MPI Oosterlo valt hun bouwproject niet los te koppelen van dat van vzw Astor. “Onze plannen zijn onlosmakelijk verbonden met het zorgproject. Het is precies omwille van onze vernieuwende samenwerking inzake ouderenzorg dat de Vlaamse overheid dit in 2012 als een voorbeeldproject heeft goedgekeurd. Onze andere afdelingen liggen allemaal in of rond Oosterlo, deze ligging vlak bij het centrum heeft pas zin in het geheel. Volgens de tegenstanders is er in Geel helemaal geen nood aan zo’n grootschalig zorgcomplex. Maar dit is echt niet het zoveelste woon-zorgcentrum.”

De woordvoerster vindt niet dat het MPI met deze noodkreet emotionele druk uitoefent. “We kaarten dit ook expliciet pas bij het einde van het openbaar onderzoek aan (dat liep vrijdag af, red.). Maar dat we naast 2,4 miljoen euro dreigen te grijpen omdat er vanaf volgend jaar een subsidie-stop geldt, is gewoon de realiteit waarmee we geconfronteerd worden.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio