Vlaamse regering erkent noodweer van mei en juni officieel als ramp

Foto: Patrick Van Dyck

Vlaamse regering erkent noodweer van mei en juni officieel als ramp

Print
Boechout - De Vlaamse regering erkende gisteren het noodweer van 27 mei tot 26 juni 2016 officieel als ramp. Boechout is met 85 dossiers de absolute koploper in de Antwerpse zuidrand.

Dirk Crollet (CD&V), de Boechoutse schepen van Land- en Tuinbouw, is niet verrast door dit hoge cijfer. “Ik ben met enkele experten een paar dagen op pad geweest in onze gemeente. Ruim 75% van Boechout en Vremde is nog landbouwgebied. Logisch dus dat onze gemeente zwaar werd getroffen.”

Vele landbouwers hebben grond in Boechout, maar wonen niet in de gemeente. “Vooral de maisoogst kreeg het tijdens het noodweer zwaar te verduren. Bieten en aardappelen werden min of meer gespaard.”

Volgens Crollet is 2016 op vele vlakken een rampjaar voor land- en tuinbouwers. “Al zullen velen van hen dat niet willen toegeven. Land- en tuinbouwers zijn stugge en fiere mensen. Het hoofd naar boven voor de buitenwereld, maar best wat miserie binnenskamers.”

Het woord opgeven staat niet in het woordenboek van de meeste land- en tuinbouwers. “Grillen van de natuur behoren nu eenmaal tot de stiel”, stelt Crollet, die zelf tuinbouwer is.

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout&Vremde) is opgelucht dat de Vlaamse regering het noodweer officieel heeft erkend als ramp. “Ik ga geregeld op bezoek bij land- en tuinbouwers die schade hebben geleden en moedig hen aan om een dossier in te dienen.”

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - Editie Zuid

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio