Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“Ik leerde voetballen op de Antwerpse pleintjes”

Het pleintje van Zurenborg, waar de jonge straatvoetballertjes graag op de foto gaan met Abou Koita van Geel. Foto: TOM GOYVAERTS

“Ik leerde voetballen op de Antwerpse pleintjes”

Voetbal1ste amateurklasse Beerschot Wilrijk - ASV Geel zat. 20.00u - Abou Koita (18) hoopt te flitsen op het Kiel

ASV Geel trekt zaterdag op bezoek bij medeleider Beerschot Wilrijk. Een speciale affiche voor de jonge aanvaller Aboubakary Koita, die leerde voetballen op de pleintjes in Antwerpen. “Met mijn vrienden speelde ik op de pleintjes van Stuyvenberg en Zurenborg. Ik droomde wel van meer, maar beleefde er vooral veel plezier”, zegt hij.

De pas 18-jarige spits Abou Koita is in zijn tweede seizoen bij ASV Geel goed op weg om uit te groeien tot een spectaculaire voetballer. Hij legde daarvoor een bijzondere weg af. “Ik ben geboren in Senegal en kwam met mijn ouders naar Antwerpen. Nu woon ik in Merksem, met mijn moeder. Mijn vader is twee jaar geleden gestorven. Merksem was mijn eerste voetbalclub. Op mijn 15de mocht ik gaan testen bij Antwerp. Eerst werd ik goed bevonden, maar achteraf toch geweigerd. Ik ging naar Lyra, waar de scouts van Geel mij opmerkten.”

Toch opmerkelijk dat Koita geen onderdak vond bij een grotere Antwerpse club. “Ik sta daar niet bij stil en timmer aan mijn eigen weg. Ik ken wel een aantal voetballers bij de jeugd van Antwerp en Beerschot, maar met de eerste ploegen ben ik niet vertrouwd. Ik ben ook nog maar pas 18 jaar geworden. Ik woonde al wel eens een wedstrijd bij van Beerschot, maar een supporter kan je mij niet noemen.”

Zaterdag zakt Koita opnieuw naar het Kiel af, deze keer om te voetballen. “Natuurlijk kijk ik ernaar uit, in dat stadion met zoveel volk. Ik vermoed dat ik een beetje zenuwachtig zal zijn, maar hoop dat ik mag starten. De voorbije weken werd ik gespaard wegens een enkelprobleem.”

Een gelukte actie van de jonge Senegalees is een streling voor het oog, maar niet elke actie is een succes. “Vorig zaterdag vlotte het aanvankelijk niet tegen Oudenaarde”, bevestigde Koita. “Gelukkig kon ik rekenen op mijn ploegmaats. Op het veld kreeg ik de steun om het te blijven proberen. Naarmate de match vorderde, kon ik voor meer gevaar zorgen.”

“Ik besef dat Beerschot zaterdag favoriet is, maar wij hebben zeker onze kansen. Ik begin aan elke wedstrijd om te winnen en dromen mag. De beslissende goal scoren of aanbrengen, dat zou geweldig zijn.”