© Photo News

Qatar Airways plaatst megabestelling bij vliegtuigbouwer Boeing

De luchtvaartmaatschappij Qatar Airways heeft bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing een order van maar liefst honderd vliegtuigen geplaatst. Met de bestelling is een bedrag van 18,6 miljard dollar (16,7 miljard euro) gemoeid. Het gaat om de cataloguswaarde, bij grote bestellingen worden gebruikelijk kortingen gehanteerd.

jdb

Het eerste deel van de transactie omvat de bestelling van veertig widebody-vliegtuigen (met minstens twee gangpaden): dertig Boeings 787-9 en tien 777-300ER’s. De toestellen hebben een cataloguswaarde van in totaal 11,7 miljard dollar.

Daarnaast is er ook een intentieverklaring voor de aankoop van zestig Boeings 737 voor een slordige 6,9 miljard euro.

Qatar Airways zegt dat het om “een van de grootste bestellingen uit de geschiedenis” van het bedrijf gaat. Akbar Al Baker, de topman van de luchtvaartmaatschappij, zegt op die manier tegemoet te willen komen aan de uitbreidingsplannen van de onderneming. Daarnaast bekritiseerde hij ook de “leveringsproblemen” bij het Franse Airbus. In juni had Qatar Airways nog de bestelling van een A320 NEO bij Airbus geannuleerd wegens laattijdige levering.

Nu in het nieuws