Ex-speler Real Madrid eist zes miljoen euro van Belgische voetbalbond

Diarra in duel met Khedira. Foto: EPA

Ex-speler Real Madrid eist zes miljoen euro van Belgische voetbalbond

Print

Lassana Diarra, middenvelder van Olympique Marseille, heeft donderdag voor de rechtbank van koophandel in Henegouwen een som van zes miljoen euro geëist van zowel de wereldvoetbalbond FIFA als van de Belgische voetbalbond (KBVB). Die twee instanties zijn volgens de Franse international verantwoordelijk voor het afketsen van zijn mislukte transfer naar Charleroi in februari 2015.

De 31-jarige Diarra moet zelf ook nog altijd een boete van tien miljoen euro betalen aan het Russische Lokomotiv Moskou, zijn voormalige werkgever. In augustus 2014 eiste die club een geldsom van twintig miljoen euro van Diarra voor het onwettig verbreken van zijn contract en ging het met de affaire naar de wereldvoetbalbond FIFA. In mei 2015 legde de FIFA Diarra een geldboete op van tien miljoen euro en een verbod van vijftien maanden om zich aan te sluiten bij een andere club. Een straf die in mei 2016 bevestigd werd door het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

Diarra onderhandelde in de tussentijd met verschillende clubs en kon in januari 2015 zelfs een contract tekenen bij Inter Milaan. Maar de Italiaanse topclub zag uiteindelijk toch af van de overgang omdat de FIFA ermee dreigde Diarra’s toekomstige club mee te laten opdraaien voor de geldboete van tien miljoen euro.

Overeenkomst met Charleroi

In februari 2015 ondertekende Diarra toch een overeenkomst met Sporting Charleroi, dat de Franse ex-international graag wilde inlijven voor de play-offs in de Jupiler Pro Leauge. Het akkoord kwam er nadat Charleroi de zekerheid kreeg dat het geen straf zou krijgen bij het aanwerven van Diarra, maar de deal ging uiteindelijk toch niet door.

Donderdag klaagden de advocaten van Diarra, Jean-Louis Dupont en Martin Hissel, de onmogelijkheid aan om een nieuwe club te vinden op basis van het FIFA-reglement (artikel 17.2 van het reglement over het statuut en de overgang van een speler). Ze onderlijnden dat door deze verplichte mede-aansprakelijkheid, verschillende clubs afzagen om Diarra aan te werven tijdens het seizoen 2014-2015. In mei 2015 kondigde de FIFA onder dreiging van een kort geding toch aan dat de toekomstige werkgever van Diarra niet mede-aansprakelijk gemaakt zou worden. Kort daarop tekende Diarra een contract bij Olympique Marseille.

De raadsmannen van Diarra menen dat de verplichting tot mede-aansprakelijkheid een inbreuk op de vrije circulatie van Europese arbeiders is. Daarom besliste Diarra, die zich benadeeld voelt in de zaak met Charleroi, om naar de Belgische justitie te gaan. De uitspraak wordt in de volgende maanden verwacht.

Meer sportnieuws