© BELGA

Eurocommissaris in Mechelen: "Inzetten op preventie is belangrijk in strijd tegen radicalisering”

De Engelse eurocommissaris Sir Julian King heeft vrijdag een werkbezoek gebracht aan Mechelen. Hij wou zien hoe men inzet op het preventieve luik en hoe men jongeren met radicale ideeën aanpakt.

Theo Derkinderen

Sir Julian King is de nieuwe eurocommissaris die zich bezighoudt met de problematiek rond radicalisering. “Hij heeft er bewust voor gekozen om Mechelen als eerste stad te bezoeken. Omdat we op de belangrijke as Brussel-Antwerpen liggen, omdat er vanuit onze stad nog niemand naar Syrië is vertrokken en omdat we al heel wat successen hebben geboekt met onze preventieve aanpak”, zegt burgemeester Bart Somers (Open vld). “In onze stad hebben we een goedwerkende politie die de criminaliteit aanpakt. Maar daarnaast is er ook het gegeven dat voorkomen beter is dan genezen. Het luik van de preventie. Want ook in deze stad zijn er jongeren die met radicale ideeën rondlopen. Die misschien wel willen gaan vechten in Syrië. Daar mogen we niet blind voor zijn. Maar die proberen wij aan te pakken. Door hen bijvoorbeeld te laten boksen in de boksclub, door hen te laten deelnemen aan culturele projecten. Door hen te laten voetballen. Die mensen mogen niet aan hun lot worden overgelaten want dan is het te laat. Van zo gauw er signalen zijn, moeten we in actie schieten.”

En Julian King zelf was onder de indruk van de projecten in Mechelen. “Men probeert hier jongeren een identiteit te geven, hun zelfwaarde op te krikken en hen een gevoel te geven dat ze deel uitmaken van de gemeenschap. Dat is belangrijk. We kunnen onze luchthavens en stations goed bewaken en reizigers controleren om te vermijden dat er aanslagen worden gepleegd. Maar inzetten op preventie is vandaag de dag zelfs nog belangrijker. Vermijden dat jongeren worden geradicaliseerd. En daarin speelt Mechelen echt een voortrekkersrol. Het gaat om initiatieven die zeker ook op andere plaatsen kunnen opgestart worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners