Politie onderzoekt hoe en waar dieren gif opgegeten hebben

Op twee dagen tijd vier katten en drie vogels gestorven door vergiftiging

Print

Albert Maes op de plaats waar hij de dode kat van een buurman aantrof Foto: Theo Derkinderen

Oppuurs / Sint-Amands -

In het centrum van Oppuurs (Sint-Amands) zijn op twee dagen tijd vier katten en drie vogels dood aangetroffen. Uit een eerste onderzoek blijkt dat de dieren door vergiftiging zijn omgekomen.

Woensdag trof Albert Maes zijn kat Milo ziek aan vlakbij zijn woning in de Pastoor Ceulemansstraat. “Ik was met mijn vrouw naar de winkel gereden. Voor we vertrokken leek alles nog in orde met Milo. Ze was aan het springen en was kerngezond. Toen we een half uurtje later thuiskwamen zagen we Milo aan een bloembak liggen. Er zat schuim op de bek en het leek ook alsof ze stuipen had”, vertelt Albert. “We hebben Milo onmiddellijk naar dierenarts gebracht. Daar rees direct het vermoeden dat onze kat vergiftigd was. Milo heeft net op tijd een tegengif gekregen en ondertussen is ze al goed hersteld. Ze verbleef tot gisteren bij de dierenarts maar daar heeft ze wel al wat kunnen eten.”

Voor vier andere katten en drie vogels kwam alle hulp echter te laat. “Toen ik donderdagochtend mijn kippen wou gaan voederen, zag ik de kat van een buurtbewoner aan mijn tuinhuis liggen. Het dier was overleden. En opvallend: ik zag ook hier schuim op de bek en de kat had ook iets uitgebraakt.”

Albert waarschuwde een aantal mensen in de buurt dat er ergens een vergif moest liggen dat fataal was voor katten. “Maar toen ik in de Bosweg kwam zag ik ook een dode duif en merel liggen. Ik merkte ook nog een andere dode kat op. Later hoorde ik dat nog twee andere dode katten waren.”

De politie werd erbij gehaald en die is met een onderzoek gestart. Voorlopig is nog niet duidelijk welk gif de katten fataal is geworden. Er wordt nu onderzocht of er een kattenhater actief is die bewust gif heeft rondgestrooid. Het kan ook zijn dat er iemand een giftig goedje heeft gestort om er vanaf te zijn of dat er iemand iets in de tuin heeft gebruikt.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio