Nieuwe fabriek bij BASF Antwerpen kan tientallen jobs creëren

Archiefbeeld Foto: BELGAIMAGE

Nieuwe fabriek bij BASF Antwerpen kan tientallen jobs creëren

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo -

De Duitse chemiereus BASF en het Nederlandse Avantium hebben de oprichting afgerond van hun joint venture voor de productie van furaandicarbonzuur (FDCA). Hun akkoord brengt meteen ook de oprichting van een nieuwe fabriek in Antwerpen een stap dichterbij. Volgens Avantium zal die productie-eenheid goed zijn voor 40 tot 50 rechtstreekse jobs.

BASF en Avantium hadden in maart aangekondigd dat ze een joint venture wilden oprichten voor de productie en commercialisering van FDCA. Hun plan omvatte ook de bouw van een fabriek op de BASF-site in Antwerpen.

De oprichting van die joint venture is nu helemaal rond, zo blijkt vrijdag uit een gezamenlijke mededeling. Beide bedrijven zullen samenwerken onder de naam Synvina.

Daarmee lijkt de bouw van de FDCA-fabriek in Antwerpen dichterbij te komen, al kunnen er nog geen garanties worden gegeven. “Het engineeringwerk moet gedaan zijn tegen 2018. Als dat rond is, kunnen we een definitieve investeringsbeslissing nemen”, zegt Frank Roerink, financieel directeur bij Avantium. Daarna zal het wel nog enkele jaren duren voordat de fabriek operationeel is. “We zien de plannen om in Antwerpen een fabriek op te starten in elk geval met vertrouwen tegemoet”, klinkt het nog.

Synvina is van plan enkele honderden miljoenen euro’s in de Antwerpse fabriek te investeren. “Dat zal een goede impuls betekenen voor de werkgelegenheid in Antwerpen”, aldus Roerink. “Het gaat om 40 à 50 man directe arbeid, maar er zal ook bij de toeleveranciers werk worden gecreëerd.”

FDCA is een nieuwe molecule, en de voornaamste bouwsteen voor PEF (polyethyleenfuranoaat). PEF is vergelijkbaar met PET - waar petflessen en voedingsverpakkingen van worden gemaakt - maar dan op basis van plantaardige materialen.

.

Nu in het nieuws