© DBA

Gaia:

“Unia bestendigt dierenleed”

“Unia onderschrijft een buitensporige interpretatie van vrijheid van godsdienst en bestendigt dierenleed.” Dat heeft Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch vrijdagnamiddag gezegd in een reactie op de uitspraken van Unia-woordvoerder Michaël François in La Dernière Heure Sports vrijdagochtend. Daarin zegt François dat de religieuze uitzonderingen op het verbod op onverdoofd slachten “niet discriminerend” zijn.

adm

De uitspraak van François is een antwoord op de klacht die Gaia vorige maand bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia indiende. Volgens de dierenrechtenorganisatie is de Belgische wetgeving over rituele slachting discriminerend: wie niet-gelovig is, kan in ons land namelijk vervolgd worden voor het onverdoofd slachten van dieren. Voor gelovigen geldt dat niet, zij het enkel bij uitzondering, zoals bijvoorbeeld voor het Offerfeest.

Unia oordeelt nu dat de wet niet discriminerend is, omdat ook de Europese wetgeving een uitzondering maakt voor “slachtingen voorgeschreven voor religieuze rituelen”.

Vandenbosch is niet te spreken over de beslissing van Unia. “In de ogen van Unia, een overheidsinstelling, primeert een buitensporige vorm van vrijheid van godsdienst, die onnodig en vermijdbaar dierenleed veroorzaakt, boven de rechtsstaat”, klinkt het. “Dit is betreurenswaardig en bijzonder onrustwekkend.” De Gaia-voorzitter benadrukt te zullen blijven strijden voor een totaalverbod op onverdoofd slachten.

Nu in het nieuws