© BELGAIMAGE

Vermote wil op WK ploegentijdrit scoren met Etixx - Quick-Step: “Ik kijk er naar uit”

Julien Vermote hoopt er zondag opnieuw bij te zijn in de ploegentijdrit, zoals in Ponferrada waar hij in 2014 brons behaalde met Etixx - Quick-Step. Vorig jaar reisde hij mee naar Richmond, maar was hij reserve. “Toen was ik wel ontgoocheld”, blikte hij nog even terug. “Als sportman wil je erbij zijn, deel uitmaken van het team. Nu zondag hoop ik wel de selectie te halen.”

De 27-jarige West-Vlaming mag er een goed oog in hebben. De kans is groot dat hij de selectie van zes haalt. Al krijgt hij dan wel een ondankbare opdracht, want hij zou iedere keer het commando moeten overnemen van Tony Martin. “Ik zou niet in de schoenen willen staan van de renner die na Tony komt”, aldus ploegleider Tom Steels tijdens een informeel persmoment in Doha. “Dat wordt geen gemakkelijke taak.”

En dat beseft ook Vermote zelf. “Een ploegentijdrit is afzien, bijna een uur lang. Dat zal nu niet anders zijn. Dit wordt een heel lastig WK, vooral ook door de warmte. Ik ben wel blij dat we hier al een paar dagen vertoeven, op die manier kunnen we wennen aan de temperaturen. De eerste dagen lag onze hartslag heel hoog na een inspanning, nu ligt die al lager, voor dezelfde inspanning. Dat toont toch aan dat we stilaan acclimatiseren aan de hitte. Het parkoers zelf is niet van de poes. In het begin veel draaien en keren, dan volgt een lang recht stuk van 14 kilometer,waar we snelheden van 60 tot 70 kilometer per uur halen. Veel tijd om te recupereren is er daar niet.”

“Vervolgens trekken we richting The Pearl. Voor we daar opdraaien volgt ook nog een technisch stuk met veel bochtenwerk en op The Pearl zelf, waar amper een recht stuk ligt gelukkig hebben we al goed verkend, we weten wat ons te wachten staat. Het wordt zaak om voldoende gehydrateerd aan de start te staan, want tijdens de wedstrijd zelf heb je amper tijd om te drinken. Ik kijk er naar uit, het is ontzettend lastig, zo’n ploegentijdrit, maar wel één van de mooiste disciplines die er is, je wint samen.”

Lampaert: “Nog één keer alles geven na lang seizoen”

© Photo News

Yves Lampaert maakt voor het tweede jaar op rij deel uit van de selectie van Etixx - Quick.Step voor het WK ploegentijdrit. Vorig jaar won hij met zijn team zilver. “We komen naar hier voor de wereldtitel”, aldus de 25-jarige West-Vlaming. “Lukt dat niet, dan zal wellicht ontgoocheling overheersen. Natuurlijk, als je alles uit de kast hebt gehaald en je pakt dat goud niet, maar bijvoorbeeld zilver, dan moet je misschien ook wel tevreden zijn”, nuanceert hij tijdens een persmoment in Doha. “We hebben er alles aan gedaan om hier goed te zijn. Het seizoen was al lang, iedereen is moe, maar zondag willen we nog één keer alles geven met de ploeg. Samen winnen. Ik houd echt van de ploegentijdrit, het is heel prestigieus, de beleving van zo’n event is helemaal anders dan een andere wedstrijd. Ik ben altijd blij als er iemand wint van de ploeg, maar als je zo samen, met één team op het podium kan staan, dat is toch speciaal.”

In de Eneco Tour bedroeg het verschil tussen winnaar BMC en Etixx - Quick-Step zes seconden. “Zij zijn ook nu de grote favoriet”, beseft Lampaert. “Maar zes seconden is niet veel. En dit parkoers is zwaar, voor grote motoren op de lange rechte stukken. Het wordt verraderlijk, afzien ook met die warmte. Het wordt zaak om daar goed mee om te gaan. Zelf kan ik er minder goed tegen dan ik zou willen. De koude doet me niets, maar die echte hitte heb ik niet graag. Je moet vooraf zeker voldoende vocht innemen.”

Slechts 15 ploegen nemen deel aan het WK ploegentijdrit. “Voor mij maakt dat niet veel uit”, eindigt Lampaert. “Acht ploegen van de top tien van vorig jaar zijn van de partij. Akkoord er zijn minder deelnemers, maar de ploegen met ambitie zijn hier, dat doet niets af aan de waarde van de wereldtitel.”

Meer sportnieuws