Betogers richten ravage aan: “Kantoor vernield, mensen bedreigd”

Print

Foto: Twitter / Thierry Castagne

Heethoofden zijn vrijdag de kantoren van technologiefederatie Agoria Wallonië in Gosselies binnengedrongen en hebben de boel er kort en klein geslagen.

Thierry Castagne, algemeen directeur van de belangenorganisatie van Belgische bedrijven in de technologische sector, heeft op Twitter beelden gepost van de aangerichte schade. Hij is niet te spreken over de actie van de manifestanten.

‘s Ochtends waren even verderop meer dan 500 betogers opgedaagd aan de fabriek van Caterpillar, die met sluiting wordt bedreigd. Nadien trok de stoet naar de Waalse zetel van Agoria. Daar liep het helemaal uit de hand. Volgens La Nouvelle Gazette hebben de manifestanten kopieerapparaten en computers vernield, een brandblusser leeggespoten en er werd papier uitgestort in de lokalen van het gebouw.

“De acties waren een geïsoleerde daad van enkele woestelingen”, zegt een woordvoerder van de politie. Van fysiek geweld was volgens hem geen sprake.

Agoria liet eerder op de dag weten dat de productie volledig is stilgevallen in de meeste grote productiebedrijven van de technologische industrie. Volgens de organisatie wordt daarmee het “imago van ons land als investeringslocatie” bedreigd.

“Beledigd en bedreigd”

De medewerkers van Agoria reageerden geschokt, meldt de RTBF. “Ze hebben ons beledigd en bedreigd. Er werken hier ook zwangere vrouwen. Als ik hun ongenoegen begrijp, dan dank ik vooral dat ze de mensen die voor de toekomst van Wallonië werken niet moeten lastiggevallen.”

Na een half uur gingen de manifestanten weer naar buiten om naar het verslag van het overleg tussen de vakbondsvertegenwoordigers en de directie van Agoria te luisteren.

Waver

Ook in het centrum van Waver hebben duizenden mensen, vooral werknemers uit de openbare sector, betoogd tegen de federale regering. Na de toespraken van de vakbondssecretarissen op de place Bosch is een deel van de betogers ongepland naar het stadhuis getrokken. Daardoor was het autoverkeer tijdelijk geblokkeerd in het centrum van de Waals-Brabantse stad, waar premier Charles Michel (MR) burgemeester is.

Aan het stadhuis bewaakten met helmen en schilden uitgeruste agenten de ingang. De manifestanten scandeerden er slogans, staken er voetzoekers af en maakten lawaai met fluitjes en sirenes. Het kwam niet tot een aanvaring tussen politie en betogers. Na de spontane bijeenkomst aan het stadhuis trok een deel van de manifestanten door naar de zetel van de MR in de avenue des Déportés, waar ze de ruiten met eieren bekogelden.

Nu in het nieuws