© BELGA

Toppers rijden twee crossen dit weekend: techniek in Meulebeke en kracht in Ronse

Zondag wordt op en rond de Hotondberg met de 7e editie van de GP Mario De Clercq de eerste manche van acht in de DVV Trofee op gang geschoten. Wellicht wordt dit een nieuwe tweestrijd tussen wereldkampioen Wout van Aert en de Nederlandse kampioen Mathieu van der Poel. De dag voordien treffen de twee elkaar al in het West-Vlaamse domein Ter Borght in Meulebeke voor de Berencross.

Michael Vanthourenhout, de laatste tijd goed op dreef, zou zondag in Ronse wel eens de derde hond in het kegelspel kunnen worden. Althans dat is zeker zijn betrachting.

“Ik tref in Ronse één van mijn meest favoriete crossen van het seizoen aan”, stelt de West-Vlaming. “Drie keer won ik deze wedstrijd al, weliswaar bij de beloften maar het zegt wel iets. Ik kan met een goed gevoel naar deze cross toeleven. Vorig jaar moest ik genoegen nemen met een zevende plaats. Nu mik ik veel hoger. Ik wil voluit voor een goede eindklassering in de DVV Trofee gaan. Daarom ook liet ik zondag de wedstrijd voor de Superprestige in Gieten schieten. Ik wil pieken naar de wedstrijden op de Koppenberg, in Baal en natuurlijk komende zondag in Ronse. Een overwinning is waarschijnlijk iets te hoog gegrepen. In Geraardsbergen was de kloof met Wout van Aert niet zo groot, maar de cross in Ronse ligt hem en Mathieu van der Poel zeker ook. Ik houd dan ook geen rekening met een zege maar ik wel mijn uiterste best doen om het hen moeilijk te maken.”

© BELGA

In het kamp van Telenet-Fidea rekent Sven Nys op Tom Meeusen. “Wij proberen met de ploeg op ons elan verder te bouwen. Bij Tom Meeusen is er steeds beterschap merkbaar. Toon Aerts wil in Ronse eveneens schitteren, nadat hij er vorig jaar al goed was. Achter de paraatheid van Corné van Kessel moet ik spijtig genoeg een vraagteken plaatsen. Onze Nederlander liep in Las Vegas immers een rugblessure op”, geeft Sven Nys mee.

Vorig jaar ging de eindzege in Ronse naar Wout van Aert. Hij haalde het toen na een bitsige strijd van Kevin Pauwels en de Nederlander Lars van der Haar. Bij de dames was de winst weggelegd voor de Tsjechische Pavla Havlikova. Zij was sterker dan Jolien Verschueren en de Britse Nikki Harris. Eli Iserbyt trok bij de beloften het laken naar zich toe. Tweede werd Jonas Degroote voor Daan Hoeyberghs.

Het parcours in Ronse is net hetzelfde als dat van vorig jaar. Volgens Erwin Vervecken betreft het een omloop waarop de sterksten sowieso naar voor komen.

Volg de GP Mario De Clercq in Ronse zondag LIVE van start tot finish!

Berencross zoekt zaterdag opvolger voor Tom Meeusen

Zaterdag heeft in het West-Vlaamse domein Ter Borght in Meulebeke al de Berencross plaats. Publiekstrekkers zijn ook hier wereldkampioen Van Aert en Van der Poel.

© PHOTOPRESS.BE

De start- en finishzone bevinden zich op de atletiekpiste van Ter Borght. Na de start trekken de renners onmiddellijk naar het 'Robinsoneiland' waar enkele heuveltjes liggen. Na de brug gaat het richting de weide om zo via het bos naar de zandbak van 30 meter te trekken. Via een tweede passage aan de weide gaat het over een brug, langs het voetbalterrein, naar de balkjes om zo op de atletiekpiste aan te komen.

Vorig jaar ging de eindzege er naar Tom Meeusen die het haalde van Kevin Pauwels en Rob Peeters. "Het technische parcours in Meulebeke ligt me wel, dat was vorig jaar zeker duidelijk. Toen was ik de sterkste van het hele pak", stelt Meeusen. "De zandbak en de balkjes spreken in mijn voordeel. Ik heb er alvast veel zin in maar onderschat natuurlijk niet de tegenstand die ik zal krijgen van mannen als Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Kan ik bij hen in de buurt blijven, dan zit een mooie prestatie er wel in."

Volg de Berencross in Meulebeke zaterdag LIVE van start tot finish!

TECHNISCHE FICHE Berencross van zaterdag (LIVE te volgen op VTM)

- Het programma:

11u00: Nieuwelingen

12u00: Juniores

13u45: Dames elite

15u00: Beloften en elites mannen

- De voornaamste deelnemers:

. Elites en beloften: Tom Meeusen, Wout van Aert, Mathieu van der Poel (Ned), Joeri Adams, Jens Adams, Jim Aernouts, Vincent Baestaens, Wietse Bosmans, Vinnie Braet, Stan Godrie, Daan Hoeyberghs, Bart Hofman, Eli Iserbyt, , Niels Koyen, Marcel Meisen (Dui), Tim Merlier, Braam Merlier, Kevin Pauwels, Rob Peeters, Hendrik Sweeck, Thijs van Amerongen (Ned), Dieter Vanthourenhout, Michael Vanthourenhout, Klaas Vantornout, Quincy Vens, Gianni Vermeiren (Ita), David van der Poel (Ned)

. Dames elite: Jolien Verschueren, Karen Verhestraeten, Valerie Boonen, Axelle Bellaert, Christine Vardaros (VSt), Jara Noël, Shana Maes, Tine Verdeyen, Laure Michels, Puck Moonen (Ned), Elena Valentini (Ita), Pauline Delhaye (Fra)

TECHNISCHE FICHE GP Mario De Clercq van zondag (LIVE te volgen op één)

- Het programma:

10u00: Nieuwelingen

11u00: Juniores

12u00: Beloften

13u45: Dames elite

15u00: Elites

- De belangrijkste deelnemers:

. Elites: Wout van Aert, Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Tim Merlier, Klaas Vantornout, Gianni Vermeersch, Vincent Baestaens, Daan Hoeyberghs, Jim Aernouts, Dieter Vanthourenhout, Rob Peeters, Diether Sweeck, Wietse Bosmans, Jens Adams, Joeri Adams, Dario Tielen, Mathieu Willemyns, Jens Vandekinderen, Mathieu van der Poel (Ned), Lars van der Haar (Ned), Corné van Kessel (Ned), David van der Poel (Ned), Julien Taramarcaz (Zwi), Michael Boros (Tsj), Thijs van Amerongen (Ned), Philipp Walsleben (Dui), Caleb Thompson (VSt)

. Dames elites: Sanne Cant, Ellen Van Loy, Jolien Verschueren, Loes Sels, Githa Michiels, Laura Verdonschot, Axelle Bellaert, Kim Van De Steen, Eva Maria Palm, Karen Verherstraten, Aurelie Vermeir, Suzanne Verhoeven, Thalita de Jong (Ned), Helen Wyman (GBr), Nikki Harris (GBr), Sophie de Boer (Ned), Pavla Havlikova (Tsj), Maud Kaptheijns (Ned), Manon Bakker (Ned)

. Beloften: Eli Iserbyt, Quinten Hermans, Thijs Aerts, Nicolas Cleppe, Yannick Peeters, Reno Bauters, Jonas Degroote, Thomas Joseph, Kobe Goossens, Seppe Rombouts, Stefano Museeuw, Lander Loockx, Gienni Siebens, Jenko Bonne, Loïc Hennaux, Jente Tielemans, Adam Toupalik (Tsj), Koen van Dijke (Ned), Roel van der Stegen (Ned), Johan Jacobs (Zwi)

- Palmares

2010: Sven Nys

2011: Kevin Pauwels

2012: Niels Albert

2013: Sven Nys

2014: Sven Nys

2015: Wout van Aert

- De manches van de DVV Trofee

Zondag 9 oktober: GP Mario De Clercq Ronse

Zondag 11 november: Koppenbergcross Oudenaarde

Zondag 27 november: Flandriencross Hamme

Zaterdag 10 december: Cyclocross Essen

Zaterdag 17 december: Scheldecross Antwerpen

Donderdag 29 december: Azencross Loenhout

Zondag 1 januari 2017: GP Sven Nys Baal

Zaterdag 4 feburari 2017: Krawatencross Lille

- Eindklassement 2015-2016

Elites: 1. Wout Van Aert 7u50:13; 2. Kevin Pauwels op 8:43; 3. Sven Nys 9:32

Beloften: 1. Quinten Hermans 6u54:44; 2. Daan Hoeyberghs op 2:05; 3. Nicolas Cleppe 2:57

Dames elites: 1. Sanne Cant 5u53:10; 2. Jolien Verschueren 4:11; 3. Helen Wyman (GBr) 5:00

Meer sportnieuws