26-jarige man komt om het leven bij duikongeval in Egypte

Jonathan en Janika waren nog maar een jaar getrouwd. Foto: if

26-jarige man komt om het leven bij duikongeval in Egypte

Print
De 26-jarige Jonathan Hoozee uit Blankenberge is dinsdagavond gestorven bij een duikongeval in het Egyptische Hurghada.

“Prinsesje, ik zie je graag. Ik begrijp je niet zo goed, maar ik bel je vanavond wel terug.” Het zijn de laatste woorden die Jonathan Hoozee (26), afkomstig uit Blankenberge, tegen zijn vrouw Janika Uitterlinden (29) zei. Hij op duikvakantie met vrienden in Egypte, zij thuis in Moerkerke. En een slechte telefoonverbinding tussen hen in. Het telefoontje ’s avonds kwam er niet. En in de plaats kreeg Janika de politie over de vloer. De agenten brachten dramatisch nieuws.

Raadsel

Een duikongeval in Hurghada, het Egyptische Mekka voor duikers, werd de Vlaamse twintiger dinsdagmiddag fataal. Wat er precies gebeurd is, blijft voorlopig een raadsel. Ook de familie van Jonathan tast wat dat betreft in het duister. Want onervaren was de professionele duiker allerminst. “Hij werkte al zes jaar bij mij”, zegt zijn schoonvader, die zelf al meer dan 43.000 duiken achter zijn naam heeft en een duikbedrijf runt. “Hij droeg veiligheid altijd heel hoog in het vaandel. Dus roekeloos zal hij zeker niet geweest zijn. Maar dit toont pijnlijk aan dat duiken eigenlijk altijd een beetje risico inhoudt.”

De Egyptische autoriteiten hebben het lichaam van Jonathan ondertussen vrijgegeven. Volgende week wordt hij normaal gerepatrieerd. Zijn vrouw kan nu nog niet goed bevatten dat ze “haar” Jonathan zal moeten begraven. “Toen de politie het mij kwam zeggen, zonk de grond weg onder mijn voeten”, zegt ze. “En toch wilde ik het maar niet geloven. Oké, hij had mij niet onmiddellijk gebeld ’s avonds. Maar daar kon toch perfect een andere reden voor zijn?”

Duiken was zijn leven

Jonathan leefde voor het duiken en sprak nergens anders over. Iets meer dan een jaar geleden trouwde hij met Janika. “Ik lachte er soms mee. Koos hij voor mij of voor de job bij mijn vader?”, vertelt ze. “Als ik over iets anders dan duiken wou praten, moest ik hem dat expliciet zeggen. Duiken was zijn leven en hij kon er niet over zwijgen.”

Maar een troost dat Jonathan stierf tijdens zijn allergrootste passie is het voor Janika niet. “Dat zal het nooit echt zijn. Want als ik mocht kiezen tussen zijn grote droom en hem bij mij hebben, dan was mijn keuze snel gemaakt. Wij kenden elkaar twaalf jaar en waren er zes daarvan samen. Maar we waren nog steeds dolverliefd. Het klinkt misschien raar uit mijn eigen mond, maar ik was de vrouw van zijn leven en hij de man van mijn leven.”

Antwoord

De jonge weduwe hoopt nu enkel nog snel een antwoord te hebben op haar vragen. “Ik zou willen weten wat er nu precies fout gegaan is”, zegt ze. “Want een duikongeval en mijn Jonathan, ik kan het nog steeds niet goed rijmen. Zijn vrienden keren zaterdag terug en zondag zit ik samen met hen. Hopelijk klaart dat al een en ander uit.”

Jonathan was naast een fervent duiker ook een carnavalist in hart en nieren. Afkomstig uit Blankenberge was hij secretaris bij de carnavalsvereniging Confrérie van de Leute.

.

Nu in het nieuws