© BELGAIMAGE

“Haal sekswerk uit de criminaliteit”

Jong VLD wil sekswerk als beroep laten erkennen, zodat het uit de criminaliteit gehaald kan worden. Ze vragen dat mensen die in de sector werken eindelijk een volwaardig statuut krijgen. Het zou bovendien voor 200 miljoen euro aan inkomsten zorgen, die het gat in de begroting kunnen helpen dichten.

mce

Voorzitter van Jong VLD Maurits Vande Reyde vindt dat onze samenleving een “zeer dubbelzinnige” houding aanneemt als het over sekswerkt gaat. “Prostitutie zelf is niet strafbaar. De exploitatie ervan echter wel. Op vele plaatsen is er een gedoogbeleid en pikken lokale overheden een graantje van de inkomsten mee. Toch blijft sekswerk in de schemerzone van illegaliteit steken. Dat vormt de ideale voedingsbodem voor allerlei vormen van criminaliteit, zoals mensenhandel en uitbuiting”, weet hij.

“Een volwaardig sociaal statuut voor sekswerkers is daarom nodig.” zegt Vande Reyde. “Vele prostitués werken nu in het zwart of als schijnzelfstandige, met weinig tot geen sociale bescherming. Een erkenning van hun beroep zorgt dat ze volwaardig kunnen bijdragen aan de samenleving en schept nieuwe werkgelegenheid. Voorbeelden in het buitenland tonen dat het kan. In Nieuw-Zeeland en Duitsland bijvoorbeeld is sekswerk al ruim een decennia lang gelegaliseerd. Ook organisaties als Amnesty International roepen om op prostitutie uit de illegaliteit te halen.”

“Als banen scheppen en mensen aan het werk krijgen het doel is van de federale regering, dan is het decriminaliseren van sekswerk één van de meest simpele en doeltreffende maatregelen.” besluit Vande Reyde.

Nu in het nieuws