© rr

Ouders staan mee terecht voor roofmoord van minderjarige zoon

Gillian V. was amper 17 toen hij in 2013 de rijke weduwe Maurisette Poiré (83) misbruikte, neerstak en in brand stak. Donderdag raakte bekend dat de ouders van de roofmoordenaar, intussen 20, mee terechtstaan op het strafproces in Brugge. Dat schrijft Het Nieuwsblad. “Als ouder ben je nu eenmaal burgerrechtelijk aansprakelijk voor je minderjarige zoon”, klinkt het.

Onlangs kregen de ouders van Gillian V. (20) een brief waarin ze hoogstpersoonlijk gedagvaard worden op het nakende strafproces, met hun zoon Gillian in de hoofdrol. “Ze waren bijzonder verbaasd”, zegt advocate Olivia Delille, die vader Tom V. zal verdedigen volgende maand als er gepleit wordt.

Gisteren kregen de ouders van de rechter te horen dat ze burgerrechtelijk aansprakelijk worden gesteld, hoewel ze zelf niets met de roofmoord te maken hebben. Behalve dan het feit dat ze de biologische ouders zijn van een moordenaar. Als hun zoon veroordeeld wordt, zullen ze mee opdraaien voor de gerechtskosten en de schadevergoedingen.

Dat klinkt ongewoon, maar is volgens specialisten de logica zelve in ons rechtssysteem. “Als ouder ben je nu eenmaal aansprakelijk voor je minderjarige zoon”, klinkt het. “Strafrechtelijk niet, op burgerrechterlijk vlak wel. Zoiets valt niet op omdat er nu eenmaal weinig moordzaken zijn met een minderjarige dader.”

“De ouders vinden dat uiteraard niet fijn”, zegt Delille. “Maar ergens was dit te verwachten. Ze zullen hun rechten verdedigen. Met hoeveel straf hij moet krijgen, zullen ze zich niet moeien. Ze beseffen dat hij gestraft moet worden.”

De roofmoord die zoon Gillian V. in 2013 pleegde, verstomde de speurders. Maurisette Poiré, de rijke weduwe van industrieel Theo Van De Loock, werd door de jonge inbreker ’s nachts verrast in haar villa in Ardooie. V., al langer onder toezicht van een jeugdrechter, had van een vriend gehoord dat er bij de vrouw “wat te rapen viel.”

Het liep volledig uit de hand: Gillian ging door het lint en misbruikte Poiré tot tweemaal toe. Hij sloeg haar een schedel- en kaakbreuk en stak haar 34 keer met een mes. Nadien probeerde hij haar levend in brand te steken. Na de roofmoord vluchtte hij met haar Land Rover. Een telefoontje met haar gestolen gsm naar zijn vriendin deed hem twee dagen later de das om. Sinds zijn achttiende wacht hij in de gevangenis van Tongeren op zijn proces.

Nu in het nieuws