Al 330 doden in Haïti door orkaan Matthew, Amerika zet zich schrap

Print
Orkaan Matthew zal volgens het Amerikaanse National Hurricane Centre vrijdagochtend aan land gaan in de Amerikaanse staat Florida. De orkaan miste in de nacht van donderdag op vrijdag op een haar na Miami, met 400.000 inwoners de grootste stad van Zuid-Florida. Ondertussen is de orkaan afgezwakt van categorie 4 naar categorie 3, al blijft hij wel nog "extreem gevaarlijk". In Haïti vielen er al minstens 330 doden door de orkaan. Hele steden zouden er volledig vernield zijn.

De bevolking in Miami, voorbereid op een ramp zoals orkaan Andrew in 1992, haalt opgelucht adem nu blijkt dat de orkaan iets noordelijker aan land zal gaan. 

Het oog van de "extreem gevaarlijke" storm zou de oostkust van Florida treffen. Volgens het NHC zal de storm "mogelijk desastreuze gevolgen" hebben voor de zuidoostelijke staten in de VS. 

"Deze storm zal je doden"

DisneyWorld in Florida blijft vrijdag gesloten, en ook de luchthaven van Fort Lauderdale blijft dicht. De gouverneur van Florida Rick Scott heeft miljoenen mensen opgeroepen om zich in veiligheid te brengen, en waarschuwde dat de orkaan mogelijk stroomonderbrekingen kan veroorzaken die dagen kunnen duren. Scott heeft 3.500 manschappen van de National Guard ontplooid om te helpen met de evaluatie. "Neem geen risico's, vertrek nu", schreef hij op Twitter. "Deze storm zal je doden", zei Scott nog tijdens een persconferentie.

Noodtoestand

Volgens het Amerikaanse NBC News kunnen ongeveer 11 miljoen mensen in Florida getroffen worden door Matthew, en kan de schade die de orkaan veroorzaakt in Florida, Georgia en South Carolina oplopen tot 200 miljard dollar.

President Barack Obama heeft eerder op de dag de noodtoestand uitgeroepen in Florida en Georgia. Donderdagavond deed hij dat ook voor South Carolina.

Gouverneur van South Carolina Nikki Haley heeft inwoners in verschillende gevarenzones via Twitter opgeroepen om hun woningen te verlaten. De gouverneur van Georgia Nathan Deal heeft dan weer de evacuatie van zes kuststeden opgelegd.

Een dergelijke waarschuwing kwam er ook van Weather Channel-veteraan Bryan Norcross, die de televisiekijkers waarschuwde dat ze het gevaar van Matthew niet mogen onderschatten. "Ga er niet van uit dat je zult overleven als je thuis blijft. Er zal enorme schade zijn en waarschijnlijk een zeer pijnlijk verlies van mensenlevens. Op basis van alles wat we weten, zal Matthew de geschiedenisboeken ingaan."

Doden in Haïti

Door orkaan Matthew zijn in de Caraïben al meer dan driehonderd doden gevallen. De meeste slachtoffers vielen in Haïti. Daar is in Jérémie, de hoofdstad van het departement Grand’Anse met 30.000 inwoners, 80 procent van de gebouwen vernield, meldt de ngo Care op Twitter.

De hoofdstad van het departement, Les Cayes, werd urenlang geteisterd door hevige winden en regenval. Donderdagavond berichtte een lokaal medium, Radio Télévision Caraïbes, dat minstens 264 mensen waren omgekomen.
De balans dreigt nog op te lopen. In het zuidwesten van het land is heel wat schade vastgesteld. Ook is het moeilijk om er alle gemeenten te bereiken.
In Jérémie, hoofdstad van het departement Grand'Anse, is "80 procent van de gebouwen verwoest", aldus de ngo Care. Volgens de directeur van de ngo is de stad met ongeveer 30.000 inwoners "volledig vernield". "De toegangen zijn volledig afgesneden en de mensen zullen binnenkort te weinig voedsel en geld hebben."
 

 

.

Nu in het nieuws