© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Kioni Papadapoulos

© Kioni Papadapoulos

© Kioni Papadapoulos

1 / 5

Hinder voor bus- en tramverkeer in Antwerpen neemt toe

Ondanks het afblazen van een algemene staking zijn er in heel wat bedrijven vandaag acties tegen het regeringsbeleid, zoals bij Van Hool in Koningshooikt, Lu en Milka in Herentals. In de provincie Antwerpen is verder de dienstregeling van De Lijn zwaar overhoop gegooid door de stakingsoproep van ACOD.

PH

De Lijn

In de stad Antwerpen rijdt vrijdagnamiddag nog ongeveer een derde van de trams en bussen. Een duidelijke achteruitgang met vrijdagmorgen, toen zowat 80 procent van de trams en 50 procent van de bussen reed.

In de rest van de provincie Antwerpen rijdt ongeveer de helft van de chauffeurs. Verder is de Lijnwinkel van Mortsel en die van de Groenplaats in Antwerpen gesloten.

Bekijk via deze link het overzicht van de uitgereden busritten bij De Lijn

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Luchthaven

Het ABVV verwacht ook heel wat hinder op Brussels Airport. De socialistische vakbond heeft het bagagepersoneel op Brussels Airport opgeroepen om vandaag niet te gaan werken, De stakingsoproep geldt ook voor het personeel op de vrachtluchthaven Brucargo en voor logistieke ondernemingen zoals DHL. De liberale vakbond ondersteunt de oproep niet. Wat het ACV doet, is nog onduidelijk. Daarnaast zullen er ook piketten staan bij de horecazaken van Autogrill en zullen verschillende hotels gesloten zijn. De luchthaven meldt dat reizigers best enkel handbagage meenemen.

NMBS

Het spoor verwacht geen hinder. Er is immers geen stakingsaanzegging gebeurd.

Industrie

Agoria, de koepel van industriële bedrijven, kondigt aan dat de productie in een aantal grote bedrijven zware hinder zal ondervinden of zelfs compleet stilliggen. In de provincie Antwerpen wordt gestaakt bij Van Hool in Koningshooikt, Umicore in Hoboken, DAF in Oevel en CNH in de haven.

Voedingssector, schoonmaak, bewaking en horeca

Volgens het ABVV is er een grote actiebereidheid in de voedingssector. Dat wordt bevestigd door de christelijke vakbond. ACV Voeding en Diensten is vooral bezorgd om de grotere flexibiliteit die van het personeel zal worden gevraagd. ”In onze sectoren vind je al enorm veel flexibiliteit, zware werkomstandigheden, lage lonen en onzekere contracten”, aldus het ACV. “De regeringsmaatregelen oefenen nog meer druk uit op de lonen en arbeidsvoorwaarden.”

De bedrijven Lu en Milka in Herentals liggen zo goed als stil. Ook bij Leonidas en Godiva in Brussel, AB Inbev in Leuven en brouwerij Haacht, zijn acties aangekondigd. Net als bij Securitas en G4 in Limburg, Lotus, Coca Cola, Vandemoortele en Campina in Oost-Vlaanderen, Soubry, Sunparks en Fruit Juice Company in West-Vlaanderen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bouw

De Algemene Centrale ABVV houdt een ludieke actie aan de kantoren van de Confederatie Bouw en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Overheidspersoneel

1500 à 2000 ambtenaren worden straks verwacht om 11 uur in Waver, waar premier Charles Michel burgemeester is. Daar heeft een manifestatie/betoging plaats.

ING

Bij ING, waar eerder deze week werd aangekondigd dat er 3500 banen zullen sneuvelen, voeren de vakbonden actie bij het hoofdkantoor aan de Marnixlaan in Brussel. “Daar worden delegaties uit de hele financiële sector verwacht”, zegt Matthieu Marrin van de socialistische bediendenbond BBTK. Omdat er 2000 à 3000 mensen betogers worden verwacht (met ook delegaties van andere banken), zal het verkeer op de Brusselse kleine ring hinder ondervinden. Overal in het land zullen overigens stakerspiketten bij de kantoren opduiken”, aldus Gina Heyrman van het ABVV.