© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Kinderen ontdekken monumentale zolders Sint-Rombouts

Elf leerlingen van De Spreeuwen kregen donderdag uitzonderlijk de kans om de zolders van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen te bezoeken. En zo bezorgde een team van een Brussels architecten- en ingenieursbureau hen een avontuur vol verwondering.

Sven Van Haezendonck

“Supertof! Kijk, je kan zelfs helemaal tot in Brussel kijken, én het Atomium zien. Dat had ik nooit gedacht”, zegt Lens Torfs (11). De kinderen zijn onder de indruk. Bram Van der Auwera, de beheerder van de kathedraal, heeft hen net mee naar buiten geloodst voor een buitengewoon zicht op de stad en de omgeving. “Ongelofelijk indrukwekkend, niet te vatten eigenlijk. Dat zicht, ik hield mijn hart even vast. Maar toen ik de gezichten van de kinderen zag, ja, daar gaan wij mee ‘stoefen’ hé. Elke keer als wij hier passeren gaan wij zeggen dat wij hier hebben gestaan, en niemand gaat ons geloven”, vertelt juf Els Janssens.

Samen met haar leerlingen heeft ze net de monumentale zolders van de kathedraal bezocht. Het middeleeuwse dakgebinte met zware balken oogt fenomenaal. “Welk materiaal is dat jongens en meisjes? Weet iemand van jullie het nog”, vraagt ingenieur-architect Pieterjan Franck. Na een workshop eerder op de dag weten de kinderen ondertussen pak meer over bouwmaterialen. “Eik”, klinkt het vastberaden.

Renovatie na zware brand

Ook imposant is het modernere gedeelte uit beton dat opnieuw werd opgebouwd na een zware dakbrand in augustus 1972. “Vandaag zou dat waarschijnlijk op een andere manier worden gerestaureerd, terug meer in de oorspronkelijke staat”, zegt bestuurder Charlotte Nys van Origin Architecture & Engineering.

Dat bureau wilde de leerlingen van het zesde leerjaar van de Spreeuwen graag iets bijbrengen over erfgoed. “Ons kantoor in Brussel is gespecialiseerd in de restauratie en renovatie van monumenten en landschappen. Zo ontfermen we ons in Mechelen mee over de restauratie van het voormalig zwembad op het Rode Kruisplein”, vertelt Charlotte Nys.

"Vrijwillig inzetten"

En uit die passie voor erfgoed is ook de organisatie van de themadag in Mechelen Kinderstad gegroeid. “Als uitdaging voor ons team hebben wij het idee opgevat om ons gedurende één dag per jaar vrijwillig in te zetten voor het erfgoed in onze historische steden. Als fiere Mechelaar ben ik blij dat de keuze dit jaar op mijn thuisstad gevallen is”, vertelt Pieterjan Franck.

Samen met zijn collega’s, een team van meer dan dertig mensen, stak hij een dag vol activiteiten in elkaar. Hun uitvalsbasis was de Oude Stadsfeestzaal in de Frederik de Merodestraat, een monumentaal gebouw dat over afzienbare tijd wordt omgevormd tot stadscinema. “Wij hebben hier samen met de leerlingen bijvoorbeeld mooie schilderijtjes gemaakt van de bekende geveltjes op de Haverwerf. Vol enthousiasme bouwden de kinderen ook mee aan een reuzensnoeptaart van de Mechelse binnenstad. Daar mochten ze nadien natuurlijk van smullen”, zegt Franck nog.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio