Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

“We hebben niets te verliezen”

Stef Van Zummeren en zijn maats bereiden zich voor op het WK ploegentijdrit. Foto: Photo News

“We hebben niets te verliezen”

WielrennenWK ploegentijdrit in Qatar - Stef Van Zummeren hoopt met bescheiden Veranda's Willems op plaats in top tien

Zondag worden in Qatar de wereldkampioenschappen wielrennen op gang geschoten met een ploegentijdrit. Het bescheiden Veranda's Willems, met Turnhoutenaar Stef Van Zummeren, staat er verrassend aan de start.

Doordat een aantal Pro Tour-teams afhaakten omwille van de verre verplaatsing en een minimum aan UCI-punten, krijgt het Belgische continentale team Veranda's Willems een plaats op de startlijst.

“Dat we niet meteen zullen meestrijden voor de overwinning lijkt me zonneklaar, maar we hebben er toch naar toegewerkt”, vertelde Stef Van Zummeren net voor hij dinsdag op het vliegtuig stapte. “Ik zie het ook als een beloning voor het harde werk dat we op dit vlak hebben gerealiseerd. Niet elke renner krijgt in zijn carrière de kans om op het WK te staan. En op ons niveau behaalden we mooie resultaten, maar zondag zal het niveau een heel stuk hoger zijn. We hebben niets te verliezen, al rekenen we toch op een plaats in de top tien. Zowat alle ploegentijdritten reden we met hetzelfde zestal. We zijn dus op elkaar afgestemd. Er zitten ook heel wat goede tijdrijders tussen. Ik zie het wel rooskleurig in.”

Het WK zal voor het eerst in klimatologisch heel andere omstandigheden worden gereden, maar dat tempert het enthousiasme bij Van Zummeren nauwelijks.

“Ik ben iemand die zich vrij goed aanpast aan de warmte, al mag je nu echt wel van hitte spreken. De eerste dag heb ik het meestal moeilijk, maar daarna wen ik er snel aan. Hopelijk lukt dit in Qatar ook. We zijn toch een kleine week op voorhand daar om ons aan te passen.”

“Daarnaast hebben we ons de voorbije weken grondig voorbereid. Niet enkel in het fietsen, ook trainden we dagelijks in een veranda van de sponsor die werd omgevormd tot klimaatkamer. Aanvankelijk ging dat stroef, maar na een week zag je toch dat het resultaat opleverde. We lieten niets aan het toeval over.”

Ook volgend jaar prof

Stef Van Zummeren reed een aardig seizoen, maar kon dat niet vertalen in ereplaatsen.

“Toch ben ik meer dan tevreden over het voorbije jaar. Ik reed in dienst van Kruopis en vooral Timothy Dupont. Dat zij het vaak afmaakten, werkte extra motiverend. Dan kan je nog eens een extra inspanning doen. Je moet niet altijd zelf winnen om plezier te beleven aan je sport. Het team van Veranda's Willems ondergaat volgend jaar structureel enkele wijzigingen, maar ik kan er toch nog een jaartje aan de slag als prof.”