“Optima-debacle kost elke Wijnegemnaar honderden euro’s”

De Wijnegemse CD&V begin dit jaar met in het midden minister Kris Peeters en naast hem Gerlinde Hublin, afdelingsvoorzitter. Foto: JAn Auman

“Optima-debacle kost elke Wijnegemnaar honderden euro’s”

Print
Wijnegem -

Reageerde CD&V na het bekend raken van de Wijnegemse Optima-zaak nog mild, dan verhardt de grootste oppositiepartij nu haar standpunt. “Dit is geen fait divers, zoals de N-VA-Durf!-meerderheid wil laten uitschijnen”, aldus CD&V-voorzitter Gerlinde Hublin.

Zoals bekend, zette de gemeente Wijnegem 3,1 miljoen euro op een rekening van de Optima Bank. Na het faillissement van de bank, die door omstreden handelingen over de kop is gegaan, is het maar de vraag of Wijnegem dat geld ooit zal terugzien. De kleine kanaalgemeente dreigt van alle openbare besturen zelfs de grootste gedupeerde te worden.

Het geld was afkomstig van de Vlaamse overheid en diende als subsidie voor het reeds gerealiseerde woonzorgcentrum Rustenborg. “Het is moeilijk te begrijpen dat zo’n groot bedrag door het gemeentebestuur werd ondergebracht bij één bank, in plaats van bij verschillende banken”, aldus Gerlinde Hublin. “De financiële crisis is niet nieuw en heeft, als het op financiën aankomt, iedereen voorzichtiger gemaakt. Deze voorzichtigheid speelde volgens ons veel te weinig mee in de beslissing om met ongeveer één derde van de Wijnegemse spaartegoeden te gokken op één paard.”

Zwemmen duurder

“Het stoot ons tegen de borst dat de gemeente dit voorval afdoet als een fait divers. Zeggen dat dit de dienstverlening van de gemeente niet zal aantasten, is de mensen een rad voor de ogen draaien”, vervolgt Hublin. “De schulden moeten nog altijd worden afbetaald. Nu er daarvoor wellicht geen subsidies meer zijn, worden de toekomstige Wijnegemse generaties extra belast. Bovendien beknibbelt het gemeentebestuur intussen op allerlei zaken: de prijzen van het zwembad zijn gestegen, het gebruik van lokalen in ’t Gasthuis is niet meer gratis, de organisatie van de kinderopvang werd geprivatiseerd… Een snelle berekening leert ons dat het Optima-debacle elke Wijnegemnaar 350 euro dreigt te kosten. Of nog, met een bedrag van 3,1 miljoen euro hadden we het zwembad tien jaar langer kunnen openhouden.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio