Sociale huisvestingsmaatschappij: “Wij zijn het grootste slachtoffer”

Het project d’Oude Pastorie in Massenhoven is overwoekerd door onkruid. Foto: kma

Sociale huisvestingsmaatschappij: “Wij zijn het grootste slachtoffer”

Print
Zandhoven / Massenhoven -

“Wij zijn net zo goed slachtoffers”, reageert directeur Luc Stijnen van sociale huisvestingsmaat-schappij De Zonnige Kempen op de leegstand van 27 nieuwe sociale woningen.

U kon dinsdag in Gazet van Antwerpen lezen dat wie in Massenhoven en Zandhoven passeert, niet zou denken dat er lange wachtlijsten zijn voor sociale huurwoningen. In totaal 27 nagelnieuwe sociale huurwoningen van sociale huisvestingsmaatschappij De Zonnige Kempen staan er al een jaar leeg, omdat de omgevingswerken niet worden uitgevoerd. Intussen worden de nieuwbouwwoningen en -flats helemaal overwoekerd door onkruid.

De Zonnige Kempen was maandag niet bereikbaar voor commentaar, maar directeur Luc Stijnen heeft nu toch gereageerd. “Wij zijn zelf het grootste slachtoffer van deze historie. Wij lopen hierdoor al maandenlang huurinkomsten mis, terwijl de kredieten blijven lopen voor ons. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) moet normaal die omgevingswerken uitvoeren, maar talmde lang met de aanbesteding. Het project in Massenhoven is nu toch voor het bouwverlof aanbesteed. Als de aannemer is aangesteld, zal een vergadering worden gepland om met de nutsmaatschappijen af te toetsen. Over die timing kan ik niks zeggen, want wij zijn niet de uitvoerende instantie.”

Dat het project De Blokskens in Zandhoven zo staat te verkommeren, heeft volgens directeur Stijnen een andere oorzaak. “Daar is een discussie tussen de VMSW en een aannemer in verband met een put die niet volgens de voorwaarden zou zijn geplaatst. Wij dringen aan op een oplossing.”

Volgens Tine Hendrickx van de VMSW is het de bedoeling beide projecten een doorstart te laten maken op korte termijn. “Het is niet zo dat wij die aanbesteding in Massenhoven lang uitgesteld hebben omdat onze budgetten opgebruikt waren nu er zo veel sociale woningen worden gebouwd”, zegt Hendrickx.

Niemand gebaat met leegstand

“In beide gevallen gaat het om problemen met het project, waarbij De Zonnige Kempen en de VMSW een gedeelde verantwoordelijkheid dragen. In het geval van De Blokskens in Zandhoven heeft de aannemer bepaalde putten aangelegd die niet voorzien waren. In het dossier van d’Oude Pastorie in Massenhoven is er nog een uitbreiding van nutsleidingen nodig. Binnen drie weken houden we over Massenhoven een startvergadering. Niemand is gebaat bij deze leegstand.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio