Drugsverdachten gaan vrijuit door fout in dossier

Archiefbeeld. Foto: BELGA

Drugsverdachten gaan vrijuit door fout in dossier

Print
Borgerhout -

Twee broers zijn vrijgesproken als leiders van een drugsbende. Niet bij gebrek aan bewijs, wel omdat er geen foto’s in het strafdossier zaten.

Er hing de broers E.A., die in Borgerhout een café uitbaten, een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd voor de verkoop van hasj. Speurders hadden veel bewijzen tegen hen verzameld. Zo hadden negen drugsgebruikers de broers op foto herkend als diegenen die vanuit hun café een drugshandeltje hadden opgezet. Toch werden de verdachten woensdag over de hele lijn vrijgesproken. Reden? Er zaten geen foto’s in het strafdossier.

“Een slordigheid van justitie, waardoor onze rechten van verdediging zijn geschonden”, zeggen advocaten Matthias Leys en Nabil Riffi. “Omdat het fotodossier ontbreekt, is het voor ons, als advocaten, onmogelijk om te controleren welke foto’s door de speurders aan de getuigen en afnemers werden voorgelegd, en die tot de herkenning van onze cliënten hebben geleid. Misschien werden onze cliënten erin geluisd?”

Beroep tegen vrijspraak?

Het Antwerpse parket bekijkt de volgende dagen of het al dan niet in beroep gaat tegen de vrijspraak van de twee broers.

Het onderzoek begon op 5 juni van dit jaar met een toezicht op het café op de Turnhoutsebaan. Het was er een komen en gaan van drugsgebruikers. Sommigen verklaarden dat ze al een tijdje hasj kochten bij de uitbaters.

In de zaak werd een dealer als enige wel veroordeeld. Hij werkte in opdracht van de twee broers en kreeg vijftien maanden cel.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio