Repaircafés zitten in de lift

Repaircafés zijn populair. Foto: rr

Repaircafés zitten in de lift

Print
Antwerpen -

De repaircafés - waar kosteloos herstellingen worden gedaan - zitten in de lift in Antwerpen. In de eerste helft van 2016 werden zo 200 herstellingen gedaan. Dat is bijna evenveel als in heel 2015.

De repaircafés werden in Antwerpen voor het eerst georganiseerd in 2013 in het Ecohuis, op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. In 2014 werd gestart met ‘repairkisten’. Die zijn gratis uit te lenen via de Kringwinkel Antwerpen, door alle lokale organisaties die in Antwerpen een repaircafé willen organiseren. De repairkisten bevatten alles om kleding, meubelen, elektrische apparaten en fietsen te herstellen. Een vijfde kist zit vol met boeken over doe-het-zelfreparaties. De stad betaalt daarvoor de verhuur- en transportkosten.

Sinds de start van de uitleendienst in 2014 werden de boxen al meer dan 50 keer (30 in 2015, 18 in 2016) uitgeleend aan lokale initiatieven. In 2015 werden er bij repaircafés 247 herstellingen gedaan en hebben 435 mensen een repaircafé bezocht. De eerste helft van 2016 werden al 200 herstellingen gedaan en hebben 305 mensen een repaircafé bezocht. “Dit toont duidelijk aan dat de Antwerpenaar de weg gevonden heeft richting herstelling en recyclage van materiaal”, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen van Leefmilieu. “Het initiatief helpt niet alleen de levensduur van materialen te verlengen en de afvalberg te verkleinen, maar draagt op een leuke manier ook bij aan de sociale cohesie. Ik begrijp dat het aankopen van een nieuwe mixer veel eenvoudiger is dan het laten herstellen ervan, maar de impact op het milieu is niet te onderschatten.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio