Vic Swerts: “Ik zou niet weten wat ik thuis de hele dag moet doen”

Foto: Bert De Deken

Vic Swerts: “Ik zou niet weten wat ik thuis de hele dag moet doen”

Vic Swerts (76) is een ondernemer pur sang. Zijn bedrijf Soudal in Turnhout bestaat vijftig jaar en telt 2.500 personeelsleden. Sinds deze zomer is hij ook voorzitter van voetbalclub KVC Westerlo. Over zijn carrière en zijn bedrijf kan Vic Swerts honderduit praten. “Duizend keer makkelijker dan over ¬mezelf”, zegt hij. Toch neemt hij CittA graag mee naar vijf plekken die hem persoonlijk na aan het hart liggen.

Uiteraard ­starten we de tocht in zijn bedrijf, waar hij meer tijd spendeert dan eender waar. De 76-jarige oprichter en voorzitter van de raad van bestuur werkt er nog elke dag. Vaak al vanaf acht uur ’s ochtends.

“Ik ben een man van redelijke orde”, zegt ­baron Vic Swerts. Baron, want in 2014 verhief de ­koning hem in de adel. “Ik sta op om kwart voor zeven, om hier om acht uur te kunnen zijn. Elke maandagochtend om acht uur begint de directie­vergadering. De bedienden arriveren om half­negen. Als ik later kom, zou niemand mij dat ­kwalijk nemen. Maar ik doe dat uit disciplinaire over­wegingen. Ik moet me elke ochtend inspannen om hier op tijd te kunnen zijn, want ook thuis is er ­personeel dat ik instructies moet geven.”

De taak van Vic Swerts is een symbolische taak, maar hij wil wel betrokken blijven. “Als ik een paar maanden niet meer zou komen, ben ik die band met het bedrijf misschien kwijt. Bovendien zou mijn vrouw niet willen dat ik de hele dag thuis ben. Ik zou overigens niet weten wat ik daar moet doen. Ik kom zelfs elke zaterdag om halftien naar mijn kantoor. ‘Ga je weer zien of den bouw er nog staat?’, vraagt mijn vrouw dan.”

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio