© Bert De Deken

Aai Aai en Lidwina maken samen hippe kindermutsen

Na de geboorte van Faye ontwierp Marloes Hendrickx (33) uit Turnhout een muts voor haar mooie dochter. De grijze en zwarte mutsen staan nu op het punt om de wereld te veroveren. In het Molse maatwerkbedrijf Lidwina maken ze er tientallen per dag.

Na de eerste muts voor Faye was de stap naar de ­productie en verkoop van nieuwe mutsen snel gezet. “Ik had ‘hi’ op haar muts gestikt en een foto online ­geplaatst. De reacties waren enthousiast”, zegt Marloes. “Ik zat fulltime thuis, met een pasgeboren baby. Ik ben niet het type om stil te zitten. Dus waarom niet. Ik vond snel een nieuwe merknaam: Aai Aai, en maakte een Facebookpagina. Het ontplofte vrijwel meteen. Door zijn eenvoud, denk ik.”

Na verloop van tijd kon Marloes alle aanvragen niet meer alleen aan. Ze vond hulp bij het Molse ­maatwerkbedrijf Lidwina, waar algemeen directeur Patrick Nelissen ons rondleidt. “Bij ­Lidwina ­werken een kleine vijfhonderd mensen, van wie 85 ­procent een arbeids­beperking heeft. Ze hebben een kleine achter­stand ten ­opzichte van een reguliere ­arbeidskracht, maar we integreren hen wel in het ­arbeidsproces en we ­betalen een volwaardig loon.”

Twee ‘Annen’ werken er bij Lidwina aan de mutsen van Aai Aai. De ene An naait het woord ‘hi’ op de stof, de andere assembleert de mutsen. Hild, de monitrice die de dames aanstuurt, heeft de stof op maat gesneden. “Ik vind het prettig om die mutsen te maken”, zegt An 1, die al acht jaar in het confectieatelier werkt. “Dingen voor kindjes maken, is altijd aangenaam.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio