Zelfs kleuters geven we nutteloze vitaminepillen

Print

Vier Belgen op de tien grijpen geregeld naar een voedingssupplement. Zelfs een kwart van onze kleuters slikt vitaminepilletjes. In bijna al die gevallen is dat overbodig, zeggen experts. En bij overconsumptie zelfs gevaarlijk voor de gezondheid.

“Er zijn weliswaar mensen met een medisch probleem die supplementen moeten innemen”, zegt professor Gui De Backer van de Hoge Gezondheidsraad. “En voor zwangere vrouwen kan een extra dosis foliumzuur zinvol zijn. Maar voor de doorsnee gezonde Belg zijn al die extraatjes in 99 procent van de gevallen nutteloos, ook voor kinderen. En daardoor ook een gigantische verspilling van geld en middelen.”

Karin De Ridder van het WIV wil een uitzondering maken voor ­vitamine D-pillen voor kleuters. Uit voorzichtigheid spreken de experts daarom de aanbeveling van Kind & Gezin niet tegen.

Geweten sussen

Grotendeels overbodig dus, al die supplementen, maar niet helemaal zonder risico. “Een te hoge inname van bijvoorbeeld vitamine C en D kan leiden tot nier­stenen en neurologische klachten”, aldus professor De Backer.

“En een teveel aan vitamine D kan zelfs een averechts effect hebben en de botten net brozer maken in plaats van sterker”, weet Karin De Ridder. “We mogen ons geweten niet sussen met vitaminetabletjes. Voedingssupplementen kunnen immers nooit een gezonde en gevarieerde voeding vervangen of een ongezond voedingspatroon compenseren.”

Nu in het nieuws