EU lanceert noodinitiatief voor Aleppo

Foto: REUTERS

EU lanceert noodinitiatief voor Aleppo

Print

De Europese Commissie heeft zondag een ‘humanitair noodinitiatief’ voor de Syrische stad Aleppo aangekondigd. De Europese Unie maakt 25 miljoen euro vrij.

Die 25 miljoen euro van de Europese Unie zijn voor humanitaire partnerorganisaties om water, voedsel en medische bijstand tot bij de plaatselijke bevolking te brengen, zo kondigden hoge vertegenwoordigster Federica Mogherini en eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianides aan.

Het Europese initiatief komt er volgens de mededeling in samenwerking met de Verenigde Naties. De Europeanen roepen alle partijen in het conflict op om de operatie ‘te steunen en te faciliteren’. Ze gaan de komende uren en dagen ‘intensief’ werken om de noodzakelijke toelatingen te bekomen voor de levering van de hulp en de evacuatie van gewonden en zieken.

Volgens Stephen O’Brien, de baas van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties, wordt de bevolking er geconfronteerd met ‘een niveau van wreedheid dat geen enkele mens zou mogen ondergaan’.

Hulpkonvooien

De voorbije weken worden delen van de stad die in handen zijn van de rebellen heftig gebombardeerd. ‘de stad wordt nu echt volledig vernietigd’, waarschuwden activisten. Het zijn de troepen van het regime van president Bashar al-Assad die met Russische luchtsteun het offensief hebben ingezet.

Eerder werden alle hulpkonvooien voor de Syrische bevolking opgeschort tijdens het staakt-het-vuren. Dat was een reactie op een luchtaanval nabij Aleppo tegen zo’n konvooi. De aanval leek de doodsteek voor het bestand waartoe de VS en Rusland na wekenlange onderhandelingen hadden besloten. Het bestand was amper een week van kracht.

EU lanceert noodinitiatief voor Aleppo
Foto: AFP
EU lanceert noodinitiatief voor Aleppo
Foto: REUTERS
EU lanceert noodinitiatief voor Aleppo
Foto: REUTERS
MEEST RECENT