Gwendolyn Rutten heeft geen begrip voor excuses Van Peel aan China

"Wij zijn een democratie en daar zeg ik geen sorry voor", zo reageert Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten op de uitspraken van Antwerps havenschepen Marc Van Peel in het Eandisdossier. Die kondigde aan dat hij zijn excuses gaat aanbieden bij de Chinese ambassadeur, na de afgesprongen Eandis-deal met het Chinese bedrijf State Grid. "Je moet duidelijk maken waar je voor staat en respect afdwingen en dat doe je niet door door de knieën te buigen en sorry te zeggen omdat wij een democratie zijn"

“Ik vind het werkelijk de wereld op zijn kop dat hij meent verontschuldigingen te moeten aanbieden voor het feit dat we opkomen voor onze burgers en onze eigen economie”, aldus Rutten in VTM Nieuws. “Als je met China zaken wil doen, is het belangrijk duidelijk te maken waar je voor staat en respect af te dwingen. En je dwingt geen respect af door door de knieën te gaan en sorry te zeggen omdat we een democratie zijn.”Volgens Rutten heeft Peking er “best wel begrip voor dat je opkomt voor je eigen belangen”. Ze is er dan ook van overtuigd dat premier Charles Michel op zijn nakende handelsmissie naar China geen excuses zal aanbieden voor de heisa rond Eandis. Om vervolgens te besluiten: “in China wordt dit soort zaken misschien beslist in het politbureau van de communistische partij, hier bij ons doen we dat niet”.

Havenschepen Van Peel: “Ik ga me verontschuldigen bij Chinese ambassadeur”

© BELGA

“De manier waarop de Chinezen zijn afgeschilderd is denigrerend, ik voelde zelfs xenofobie.” Dat zegt Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V) in een reactie op de afgesprongen Eandis-deal. Van Peel gaat zich ook verontschuldigen bij de Chinese ambassadeur. Dat zei hij zaterdag aan VRT Nieuws.

Marc Van Peel vindt dat de Chinezen in heel het Eandis-dossier onrechtvaardig zijn behandeld. “Ik voelde hier en daar zelfs een xenofobe toets, zelfs allusies naar ‘het gele gevaar’, al is dat woord niet letterlijk gevallen. Van Peel meent dat er in dit debat erg denigrerend is gesproken over de Chinezen. “Sommige opiniemakers hebben rücksichtslos ingespeeld op een irrationele angst voor de Chinezen en hebben xenofobe gevoelens geëxploiteerd”, klonk het bij VRT Nieuws.

De Antwerpse schepen gaat zich verontschuldigen bij de Chinese ambassadeur. Hij wil hem duidelijk maken dat de stad Antwerpen niet in de deal is gestapt wegens China, maar wel door de discussie over de lage energietarieven.

Nu in het nieuws