Soedan beschuldigd van chemische aanvallen

Foto: AFP

Soedan beschuldigd van chemische aanvallen

Print

Sinds januari hebben de Soedanese overheidstroepen volgens Amnesty International al minstens dertig chemische aanvallen uitgevoerd op burgers in de regio Darfur. Tientallen kinderen zouden daarbij zijn omgekomen.

De aanvallen zouden zijn uitgevoerd in de regio Jebel Marra, een van de meest afgelegen regio’s van Darfur. De organisatie baseert zich voor haar conclusies op satellietbeelden, interviews met overlevenden en de analyse door experten.

Uit die getuigenissen blijkt dat 200 à 250 mensen gestorven zijn door blootstelling aan de ’giftige rook’, onder wie tientallen kinderen. Volgens Amnesty overleefden honderden anderen de aanvallen, maar werden ze ziek. Ze kampten met allerlei symptomen, zoals overgeven van bloed, problemen met de maag en ingewanden, compleet gezichtsverlies, blaren en ademhalingsproblemen.

Het onderzoek maakt ook gewag van “massaverkachtingen, moorden, verschroeide aarde en bommen” in de afgelegen regio.

“De schaal en brutaliteit van deze aanvallen is moeilijk te verwoorden”, zegt Tirana Hassan, directeur crisisonderzoek van Amnesty International. “De beelden die we gezien hebben zijn choquerend. In een video schreeuwt een kind het uit van de pijn voor hij sterft. Jonge kinderen geven bloed over.”

Offensief

Twee onafhankelijke experts concludeerden dat het bewijsmateriaal sterk wees op blootstelling aan middelen zoals zwavel-mosterdgas, lewisiet of stikstof-mosterdgas. De chemicaliën zouden worden verspreid door vliegtuigbommen en raketten.

De aanvallen maken deel uit van een grootscheeps militair offensief dat de Soedanese regeringstroepen lanceerden in januari 2016 in Jebel Marra tegen het SLA/AW (Sudan Liberation Army/Abdul Wahid), dat ze beschuldigen van aanvallen op militaire konvooien en burgers. Ze voeren al dertien jaar strijd tegen rebellen in Darfur.

Oorlogsmisdaad

“Het gebruik van chemische wapens is een oorlogsmisdaad. Het bewijsmateriaal dat we verzamelden, is geloofwaardig en schetst het beeld van een regime dat in Darfur directe aanvallen uitvoert tegen burgers zonder enige vrees voor internationale represailles”, zegt Amnesty, die de respons van de internationale gemeenschap bedroevend noemt.

“We kunnen deze vreselijke en eindeloze wantoestanden niet blijven negeren”, zegt Hassan. De organisatie vraagt de VN om het gebruik van chemische wapens te onderzoeken. Als daar voldoende bewijzen van zijn, moeten de verantwoordelijken vervolgd worden.

De Soedanese regering noemt de beschuldigingen ongegrond.

Externe links
MEEST RECENT