Nationale betoging: bus- en tramverkeer zwaar verstoord in Antwerpen

Print

In Brussel zijn donderdagochtend duizenden manifestanten toegekomen om deel te nemen aan de nationale betoging tegen het “asociale” regeringsbeleid, die omstreeks 11.30 uur van start ging . Behalve de groene, rode en blauwe hesjes toonde ook de oppositie zich present. Onder anderen PS-voorzitter Elio Di Rupo was aanwezig. Ook in de provincie Antwerpen was de hinder naar aanleiding van de betoging groot, vooral bij bussen en trams.

De nationale betoging van de drie grote vakbonden in Brussel had donderdag ook gevolgen voor de stedelijke dienstverlening van Antwerpen. Iets meer dan 13 procent van het stadspersoneel ging niet aan het werk. Vooral de huisvuilophaling, zowel in de nacht van woensdag op donderdag als donderdag overdag, is erg verstoord. Bij de stedelijke kinderopvang waren 17 van de 24 locaties gesloten.

In Ekeren, de wijk 2060 en Borgerhout werd het huisvuil donderdag niet-selectief opgehaald om te vermijden dat het afval te lang blijft liggen. Elders zal de achterstand ingehaald worden. Ook de containerparken waren donderdag overigens gesloten.

De overige stedelijke diensten ondervonden minder hinder. Alle stadsloketten waren open, net als alle stedelijke sportlocaties, OCMW-diensten, sociale centra en dienstencentra.

Van alle musea bleven enkel het Red Star Line Museum en het Vleeshuis dicht. Ook bijna alle cultuurcentra en leeszalen waren  open. In de woonzorgcentra, de centra voor jeugdzorg en voor de zorgbehoevende klanten van de thuisdiensten van Zorgbedrijf Antwerpen was de dienstverlening gegarandeerd zoals op andere dagen.

Scholen?

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen vermoedt dat er weinig of geen impact ging zijn bij de katholieke scholen. “Alle scholen zijn sowieso op de hoogte gebracht van de betoging”, zei woordvoerster Marijke Van Bogaert. “Alle scholen hebben een draaiboek met daarin richtlijnen voor als er personeel afwezig is en deelneemt aan de betoging. Maar we hebben van onze scholen geen specifieke vragen gekregen en vermoeden dus dat er weinig of geen impact zal zijn. Wat natuurlijk niet wegneemt dat iedereen het recht heeft om te betogen.”

Het zelfde geluid bij het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV). “Bij onze scholen wordt er geen hinder verwacht”, luidde het.

Ook bij het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap werd er geen hinder verwacht. “Er zullen weinig leerkrachten afwezig zijn en er is geen enkele school gesloten”, klonk het.

Bij het stedelijk onderwijs in Antwerpen waren een vijftal kleuter- of lagere scholen gesloten, maar de ouders werden vooraf per brief verwittigd en kinderen werden indien nodig elders opgevangen.

 

 

 

Met de bus of tram?

In de hele provincie Antwerpen is de dienstverlening zwaar verstoord. In de stad reed ongeveer een op de drie trams en een kwart van de bussen. In de rest van de provincie was dat ongeveer de helft. Ook de stadsregio rond Mechelen ondervond grote hinder: daar reed een op de twee bussen uit.

 

 

Je kan terecht op www.delijn.be voor meer informatie. Ook de medewerkers van De LijnInfo (070 220 200) zijn beschikbaar, of je kan De Lijn volgen op Twitter.

Met de trein?

Naar goede gewoonte biedt de NMBS ook ditmaal speciale tickets aan voor betogers die met de trein naar Brussel afreizen. Er werden er al meer dan 19.000 verkocht. Er zullen morgen ook acht extra treinen naar de hoofdstad rijden.

Zolang de betogers van de sporen blijven, wordt geen impact verwacht op het treinverkeer. “De treinen rijden zoals gepland.”

Nu in het nieuws