© AFP

Belg Anthony Vaccarello stelt zijn eerste collectie voor Yves Saint Laurent voor

De Belgisch-Italiaanse ontwerper Anthony Vaccarello ontwerpt momenteel niet voor zijn eigen label, maar richt zich volledig op zijn job als creatief directeur bij het Franse modehuis Yves Saint Laurent. Dinsdag toonde hij zijn eerste lijn in Parijs, maar de kenners bleven een beetje op hun honger zitten.

vwh

Als het aan Vaccarello ligt, dan dragen we volgende lente veel zwarte minirokken, korte jurken en blouses die weinig verhullen en recht uit de jaren 80 lijken te komen. Zelfs de legendarische Le Smoking van de ontwerper, een pak met krachtige lijnen, komt weer op de voorgrond. “Een veilig debuut”, schrijft modesite Business of Fashion, maar dat is geen slechte zet omdat hij volgens kenners zo de ‘Yves’ weer in de ‘Saint Laurent’ heeft gebracht. Letterlijk ook, want de ‘Y’ maakt weer deel uit van het logo, iets waar zijn voorganger Hedi Slimane afstand van had gedaan. Een knipoog naar de oprichter van het merk, maar ook naar de show want de afkorting stond deze keer voor Youthful Sexy Leather.

© AFP

© AFP

“Zo gaat het tegenwoordig. Het heden confronteert het verleden en herwerkt het voor de toekomst”, schrijft Vanessa Friedman in haar review voor The New York Times. “Soms struikelt het heden echter over het verleden en blijft het liggen”, staat er. Ze voegt eraan toe dat de nieuwe hoofdontwerper een bestaand idee heeft herhaald en het niet voldoende verfijnd heeft afgewerkt. “Jonge ontwerpers die een iconisch modehuis leiden hebben de neiging om een onnatuurlijk eerbetoon te houden. Hopelijk zal Vaccarello, die een heel goed is met leder, het voor de hand liggende in de toekomst achter zich laten.”

© AP

© AP

Die mening delen ze ook bij modesite Fashionista. “Van de show werd verondersteld dat hij zou aangeven welke weg het merk nu inslaat, maar we bleven op onze honger zitten. De centrale esthetiek die alles aan elkaar moest verbinden ontbrak. Het is aan Vaccarello om de komende seizoenen meer diepgang te geven aan de sexy collecties.”

© AP

© REUTERS

Suzy Menkes, die lovend is over Vaccarello's talent voor mooie snits van silhouetten, was geen fan van het kitschgehalte van de show en heeft een suggestie. “Hij zou er goed aan doen om volgende seizoenen een ander aspect van het rijke YSL-archief te belichten. Misschien moet hij de ontblote boezems maar vergeten. Wat schokkend was in het tijdperk van Yves, is nu achterhaald”, schrijft ze in Vogue.

© AFP

© AFP

NIET TE MISSEN