Raket die vlucht MH17 neerhaalde kwam uit Rusland

Foto: REUTERS

Raket die vlucht MH17 neerhaalde kwam uit Rusland

Print
Vlucht MH17 is boven Oost-Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket afkomstig uit Rusland. Dat is met zekerheid vastgesteld, zo heeft het Joint Investigation Team (JIT) woensdag laten weten tijdens de presentatie van de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van het vliegtuig op 17 juli 2014. De afvuurlocatie was een landbouwveld ten zuiden van Snezjnoje. Pro-Russische rebellen hadden die plek in handen.

De raketinstallatie kwam van Russisch grondgebied en is na het afvuren van de raket vanuit Oekraïens, door pro-Russische rebellen gecontroleerd gebied, weer teruggebracht naar Rusland. De onderzoekers baseren zich op onder meer door de Oekraïense geheime dienst afgeluisterde gesprekken van betrokkenen, beeldmateriaal, getuigenverklaringen en analyse van wrakstukken van het vliegtuig en onderdelen van de raket.

Geheime informatie van de Verenigde Staten, mogelijk satellietbeelden, bevestigen volgens de onderzoekers hun conclusie over de afvuurplek en het wapentype. Die geheime informatie kan in een mogelijk toekomstig strafproces worden gebruikt, hoewel de onderliggende documenten niet zullen worden vrijgegeven.

Het onderzoek naar wie er verantwoordelijk is voor het afvuren van de raket, zal langer in beslag nemen. Er zijn honderd betrokkenen geïdentificeerd, liet het onderzoeksteam weten. Dat zijn personen die onder meer het transport van de raket hebben begeleid of daarbij betrokken waren. Het is nog niet duidelijk of die personen als getuigen worden aangemerkt of als verdachten. Een belangrijke vraag is de hiërarchie waarin zij opereerden. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of de bemanning van het Buk-systeem een bevel kreeg om te schieten of dat zelf bepaalde.

Rusland kwam begin deze week met een eigen presentatie van radarbeelden, waaruit zou blijken dat de Russen niet verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig. Die beelden heeft het JIT nog niet ontvangen. Het JIT is een internationale groep rechercheurs en officieren van justitie uit Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne. De Nederlandse hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke leidt het onderzoek.

De nabestaanden van de rampvlucht, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen, zijn woensdagochtend in het Nederlandse Nieuwegein geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders.

Rusland heeft intussen aangedrongen op een "transparant, onafhankelijk en volledig" onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. De woordvoerder van president Vladimir Poetin herinnerde eraan dat Rusland tot nu toe uitvoerige informatie over de crash heeft verstrekt. "Deze zaak is omgeven door een enorme hoeveelheid speculaties en onprofessionele informatie. Enkele landen weigeren bovendien informatie te geven, zoals radargegevens", luidde het. De woordvoerder liet in het midden wat specifiek moet gebeuren met de informatie van het JIT. Moskou heeft eerder elke betrokkenheid bij de vliegramp ontkend.

De vlucht van Malaysia Airlines vertrok twee jaar geleden vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

Nu in het nieuws