© Patrick Hattori

Themacafé Mechelen Morgen sterft stille dood: "ruim 400.000 euro schulden"

Mechelen Morgen, het marketingagentschap dat twee jaar geleden met veel bombarie werd aangekondigd, sterft een stille dood. Ook het themacafé op de Leermarkt komt er niet.

Sven Van Haezendonck

In de lente van 2014 besliste het stadsbestuur om Mechelen Morgen op te richten, een idee van burgemeester Bart Somers (Open Vld). Met het agentschap wilde hij stadsvernieuwingsprojecten beter in de verf zetten, om Mechelen te promoten als de ideale plek om te wonen en te werken.

Daaruit vloeide ook het plan voort om een themacafé te openen, waarvoor in de zomer van vorig jaar een pand werd gehuurd in het Clarenhof op de Leermarkt. Maar de werken in dat gebouw werden na protest van omwonenden uiteindelijk stilgelegd omdat er ook geen bouwaanvraag was ingediend. “De werken werden uitgevoerd zonder ze voor te leggen aan de algemene vergadering en dat heeft kwaad bloed gezet bij bewoners. Er was niet alleen overlast, er werd ook schade veroorzaakt”, zegt syndicus Alain Blaes van het Clarenhof.

Schadeclaim

Uiteindelijk werd het conflict danig op de spits gedreven toen Mechelen Morgen bij de vereniging van mede-eigenaars van het Clarenhof een schadeclaim kenbaar maakte van een half miljoen euro. “Dat heeft natuurlijk mensen afgeschrikt, terwijl ze vooral op een minnelijke schikking aansturen. Het heeft geen zin om jarenlang te procederen”, stelt Blaes.

Opvallend: het stadsbestuur trekt nu zelf de stekker uit Mechelen Morgen. De gemeenteraad zette dinsdagavond het licht op groen om het agentschap te ontbinden. “Het juridisch kluwen dat rond de huur van het pand is ontstaan, is inderdaad een van de redenen”, reageert burgemeester Somers. Toch benadrukt hij dat het zeker niet de enige reden is om ermee te kappen. “Mechelen Morgen slaat als concept niet aan. Het leeft niet bij de brede publieke opinie. Dan kunnen we als stad beter zelf opnieuw de promotie in handen nemen. Al waren er zeker ook positieve projecten, zoals onze deelname aan vastgoedbeurs of de ontwikkeling van onze eigen beursstand”, stelt de burgemeester.

"400.000 euro schulden"

Het tijdelijk themacafé dat afgelopen zomer een tijdje met succes draaide op de Botermarkt krijgt dus geen definitieve stek in het Clarenhof. “Omdat we vaststelden dat het themacafé eigenlijk meer begon te lijken op een soort mini-congresruimte dan wel op een museum om het Mechelen van de toekomst te promoten. Voor de maquette van ons nieuwe station was er bijvoorbeeld geen plek. Dan schiet het themacafé eigenlijk zijn doel voorbij”, legt Bart Somers uit.

Einde verhaal dus voor Mechelen Morgen. “Voor elk project dat mislukt zijn er ook veel die lukken”, zegt de burgemeester nog. Horeca-uitbaters in de buurt zullen zeker niet rauwig zijn om het opdoeken van het M-Punt, want zij klaagden het eerder al aan als oneerlijke concurrentie van de stad. Al heeft het project de stad wel flinkg wat geld gekost. Gemeenteraadslid Johan De Vleeshouwer (sp.a) haalt meer dan 400.000 euro schulden aan. "Samenwerken met projectontwikkelaars voor citymarketing was geen goed idee", stelt hij.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio