© BELGA

Staatsveiligheid bevestigt: “nota rondgestuurd”over Chinese investeerder Eandis

De Staatsveiligheid heeft inderdaad een nota rondgestuurd over de overname van Eandis door het Chinese State Grid. Dat bevestigt de organisatie nadat verschillende media melding maakten over die brief. Over wat er in die nota staat, wil de Staatsveiligheid geen commentaar geven.

De distributienetbeheerder is van plan het Chinese staatsbedrijf State Grid Corporation een belang van 14% te verkopen. Maar die plannen stoten op heel wat verzet. Onder meer de Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), had zijn twijfels geuit over die plannen. Hij vreest dat de Chinezen door zich in te kopen bij Eandis aan de gegevens en data van de (Vlaamse) verbruikers zouden kunnen.

En dinsdag lekte uit dat de twijfel van Tommelein er komt na een mysterieuze brief die waarschuwde voor de Chinese investeerder. “Het risico bestaat dat technologie van Eandis bij het Chinese leger zou komen”, klonk het. Van die wie waarschuwing kwam, werd niet gezegd, al werd druk gespeculeerd dat de Staatsveiligheid de afzender zou zijn.

Die organisatie bevestigt dinsdagmiddag in een kort persbericht dat ze inderdaad een nota rondgestuurd heeft “naar verschillende bestemmelingen”. Die nota kreeg de vermelding “beperkte verspreiding” mee, klinkt het. Inhoudelijk wil de Staatsveiligheid geen verder commentaar geven.

Eandis van zijn kant behoudt het vertrouwen in State Grid. Het zegt dat het voor de berichten in de media niet op de hoogte was van de eventuele problemen met de Chinezen. Tegelijk weerleggen het bestuur en het management van Eandis de conclusies van de analyse. State Grid wordt volgens hen geen operationele partner, en zal dus geen toegang hebben tot de operationele activiteiten. En de participatie van State Grid zal zo klein zijn dat het die toegang niet kan afdwingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER