Macht president Azerbeidzjan weer beetje groter na referendum

Print

De president van Azerbeidzjan, Ilham Aliev, heeft van de Azeri’s de toestemming gekregen om de presidentiële ambtstermijn te verlengen van vijf tot zeven jaar. Een ruime meerderheid (91 procent) van de Azeri’s stemde daar maandag in een referendum mee in.

Nadat eerder al het grondwettelijk hof het licht op groen had gezet voor de amendering van de grondwet, is nu ook de bevolking van het land aan de Kaspische Zee er voorstander van dat hun president niet vijf maar voortaan zeven jaar aan de macht kan blijven.

Ook worden met de eerste vicepresident en vicepresident twee nieuwe postjes in het leven geroepen. Dat zal van de eerste vicepresident de tweede belangrijkste figuur van het land maken, ten koste van de eerste minister. Daarnaast heeft het volk er ook mee ingestemd dat de president voortaan vervroegde verkiezingen kan uitschrijven.

Daarnaast wordt de minimumleeftijd voor het presidentschap geschrapt - nu lag dit op 35 jaar - wat het pad effent voor de zoon van huidig president Ilham, de 19-jarige Haïdar.

Omdat de vrees bestaat dat Aliev met deze wijzigingen de weg vrijmaakt voor de bestendiging van een presidentiële dynastie in het voormalige Sovjetland, trokken oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties stevig van leer tegen het referendum.

President Ilham Aliev (54 jaar) regeert Azerbeidzjan met harde hand sinds de dood van zijn vader Haïdar in 2003, die zelf aan het hoofd van het land stond sinds 1993. Sinds 2009 kan de president in het land, dat rijk is aan olie, zich voor een onbeperkt aantal mandaten verkiesbaar stellen.

Nu in het nieuws