© rr

© vito

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Janssen Pharmaceutica beperkt project geothermie voor eigen gebruik

Janssen Pharmaceutica in Beerse voert geen boring tot 3,5 kilometer diepte uit voor zijn geothermieproject. Dat houdt in dat omliggende gemeenten geen gebruik kunnen maken van de restwarmte.

Guy Van Nieuwenhuysen

“Dit is een gigantische gemiste kans”, zegt Vlaams parlementslid Paul Van Miert (N-VA), die de beslissing van Janssen Pharmaceutica onlangs vernam. “Geothermie is de toekomst voor onze regio. Het zou de dynamiek van de Kempen verhogen en een belangrijke meerwaarde voor de tewerkstelling kunnen zijn. Het bedrijf beslist er anders over. Het heeft daar zijn redenen voor, maar ik waag me op glad ijs als ik die zou noemen.”

Niefhout

De hele stadsregio keek uit naar het geothermieproject van Janssen Pharmaceutica, want dat was niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor de omliggende gemeenten veelbelovend. Hartwin Leen, manager Energiesystemen bij Janssen Pharmaceutica, stelde dat project in december 2014 enthousiast voor. “Het is onze ambitie om warm water van 115 tot 120 graden op een diepte van 3,5 kilometer op te pompen. Met dat water kunnen we onze gebouwen verwarmen en koelen, maar ook elektriciteit opwekken. Ook omliggende gemeenten kunnen waarschijnlijk mee profiteren van het vernieuwende project. Er blijft nog water met een restwarmte van zeventig graden over. Het zou zonde zijn om dat weer in de grond te pompen.”

Dat water zou kunnen dienen voor warmtepompen in de buurt, onder andere in het nieuwe woningproject Niefhout in Turnhout, waar met het oog op deze ontwikkeling al een warmtenet is aangelegd.

Beproefde technologie

Maar dat gebeurt dus niet. “We hebben vanaf het begin gezegd dat ons geothermieproject uit twee fases bestaat”, zegt Tim De Kegel van Janssen Pharmaceutica. “Enerzijds een boring tot 2,5 kilometer diepte. Dat zou ons water met een temperatuur van 90 graden opleveren. Dat volstaat om onze koeling- en verwarmingsystemen te doen draaien, maar daarmee kunnen we geen elektriciteit opwekken en er blijft onvoldoende restwarmte om de omliggende gemeenten te bedienen. Deze boring is beproefde technologie.”

“De geplande boring naar 3,5 kilometer diepte is een onderzoeksproject. Dit zou ons water van 110 tot 115 graden opleveren, waarmee we ook elektriciteit kunnen opwekken. Maar voor dit experimenteel project hebben we geen partners gevonden. Het is niet haalbaar, dus doen we het niet. We hebben veel tijd gestoken in de voorbereiding van dit project, het heeft alle kansen gekregen, maar uiteindelijk hebben we een beslissing moeten nemen.”

In Mol voert het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) wel zo’n experimentele boring uit, omdat de Kempen zich uitermate goed lenen voor geothermische toepassingen. Volgens Paul Van Miert speelt een gebrek aan samenwerking tussen Janssen Pharmaceutica en VITO een rol. “Wat er precies speelt, weet ik niet, maar ik vind het jammer dat beide partijen elkaar niet vinden”, zegt hij. Janssen Pharmaceutica ontkent dat het project van VITO een rol speelt in de beslissing die het bedrijf heeft genomen.

De Turnhoutse schepen van Leefmilieu Hannes Anaf (sp.a) is officieel nog niet op de hoogte van de beslissing die Janssen Pharmaceutica heeft genomen. “Ik zou het wel bijzonder jammer vinden. Het vertraagt onze plannen, om onder andere het warmtenet van Niefhout aan geothermie te koppelen. Maar in ben wel overtuigd dat geothermie een optie blijft en dat die er ook komt.”

“Geothermie staat los van de keuze voor een warmtenet”, benadrukt Tim De Kegel. “Je kan een warmtenet aan eender welke energiebron koppelen. Ook bij Janssen Pharmaceutica leggen we een warmtenet in combinatie met warmtekrachtkoppeling aan. Bovendien is de afstand van Beerse tot Turnhout al redelijk groot, zodat je je kan afvragen of een koppeling van het geothermieproject bij Janssen Pharmaceutica aan een warmtenet in Niefhout wel efficiënt zou zijn. Maar ik zou het jammer vinden dat warmtenetprojecten in de regio zouden worden geschrapt vanwege de keuze die ons bedrijf heeft gemaakt.”

Voldongen feit

“Toch staan we voor een voldongen feit”, herhaalt Paul Van Miert. “Geothermie is een speerpunt voor onze streek. De Turnhoutse stadsregio kan de kosten voor zo’n project niet zelf dragen en heeft er ook de mensen of de structuur niet voor. Het onderzoeksproject van Janssen Pharmaceutica, dat de overheid ook heeft gesubsidieerd, zou ons een grote voorsprong hebben gegeven. ”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio