“Het doet iets met een mens”

Foto: Margo Tilborghs

Rolstoelatleet Peter Genyn (39) door gemeente gehuldigd voor gouden medailles in Rio

“Het doet iets met een mens”

Print
Kalmthout - Kalmthouts rolstoelatleet Peter Genyn bracht twee gouden medailles van Rio. Op de Paralympics was hij de snelste rolstoelracer op de 100 en de 400 meter.

De Belgische en de olympische vlag wapperen voor de kerktoren vlak bij het gemeentehuis van Kalmthout. Maar in Nieuwmoer hangt er bijna aan ieder huis een vlag. Zij zijn de koning te rijk en bijzonder trots op hun dorpsgenoot Peter Genyn (39). Genyn haalde op de Paralympische Spelen twee gouden medailles binnen in het rolstoelracen. Na zijn overwinning op de 100 meter, werd de race voor de 400 meter op verschillende plaatsen in Kalmthout live uitgezonden op grote schermen. Zijn familie en dorpsgenoten volgden alles op de voet.

“Wat zijn we trots in Kalmthout en nog trotser in Nieuwmoer”, zei burgemeester Lukas Jacobs. “We hebben een dubbele gouden paralympisch kampioen. We zaten gekluisterd aan het scherm om de spannende wedstrijd van de 400 meter te bekijken. Iedereen in Kalmthout leefde mee. Ook in Essen. Daar maakte iemand de opmerking: Het kieken is van Essen, maar de pluimen zijn Kalmthout.”

Stilaan bekomt Peter van alle emoties. “Het doet toch wel iets met een mens”, zei hij. “Ik had beloofd om met een medaille naar huis te komen en dat is me ook gelukt. Het waren ongelofelijk spannende momenten. Je zit te wachten in een kleine ruimte om aan je wedstrijd te beginnen. Een mens wordt dan gewoon gek. En als je dan uiteindelijk de piste op mag, duurt het nog een hele tijd voor de wedstrijd begint. Wanneer je over de streep bent gereden, kijk je achterom. Als je dan beseft dat je effectief eerste bent, ben je euforisch.”

Over vier jaar komen de Olympische Spelen in Tokio eraan. “Wat mogen we van jou verwachten, Peter?”, vroeg de burgemeester. “Laat ons maar beginnen met het Europees kampioenschap volgend jaar”, zei Peter. “Uiteraard zou ik nog graag willen verdergaan. We zullen zien of Tokio nog haalbaar is. Het zou wel tof zijn natuurlijk. Maar het lichaam moet uiteraard ook nog meewillen.”

Peter mocht uit de handen van Maarten De Bock, schepen van Sport en Sam Bosmans, voorzitter van de sportraad, een trofee en oorkonde ontvangen. De gemeente bood een receptie aan voor alle genodigden.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio