Vrouw filmt hoe politie haar man doodschiet, ondanks haar herhaaldelijke smeekbedes

Print

“Schiet niet op hem, hij heeft geen wapen. Hij heeft niets gedaan!”, horen we Rakeya Scott buiten beeld smeken tegen de politiemannen die haar echtgenoot Keith onder schot houden omdat ze denken dat hij wél gewapend is.

Opnieuw zet dodelijk politiegeweld tegen een zwarte man de VS in rep en roer. Dinsdag werd Keith Scott (43) doodgeschoten in Charlotte, in de deelstaat North Carolina, en tijdens protesten achteraf werd een tweede man het slachtoffer van een kogel.

Nu kon zender NBC onthutsende beelden bemachtigen die zijn vrouw Rakeya zelf filmde van het incident. Scott (43) was aan het wachten in zijn auto op zijn zoon die terug zou komen van school, terwijl zijn echtgenote nog even naar binnen was gegaan om in hun appartement een gsm-oplader te halen. Na amper drie minuten komt ze terug op de parking voor hun woning en begint ze te filmen wat er aan het gebeuren was, offscreen horen wat ze naar de agenten roept.

“Hij gaat jullie geen kwaad doen”

“Hij heeft geen wapen, schiet niet op hem”, horen we Rakeya verschillende keren roepen. “Hij heeft een hersenletsel en hij heeft net zijn medicijn genomen, hij gaat jullie geen kwaad doen”. “Keith, doe het niet!”, roept ze op een gegeven moment. Maar het is niet duidelijk meer of ze wil dat haar man in de auto blijft, terwijl de agenten tegen hem blijven roepen.

Maar dan klinken er enkele schoten. “Hebben jullie hem neergeschoten?”, horen we Rakeyia roepen. “Hij kan beter nog in leven zijn, want hij deed jullie niets”. Dat laatste blijft ze herhalen, zowel tegen de agenten ter plaatse als tegen de hulpdiensten die ze zelf belt. Op het einde van de video zien we hoe de agenten zich over het lichaam van haar echtgenoot buigen, terwijl ze haar gebieden op afstand te blijven.

Het is de familie Scott die vrijdag de video van iets meer dan twee minuten heeft overhandigd aan nieuwszender NBC, omdat de politie zelf weigert de beelden vrij te geven. Tot nu toe is er geen enkel bewijs dat Scott een wapen bij zich had, volgens familieleden en één getuige had hij enkel een boek bij zich. Zo laat Gabe Gutierrez, de advocaat van de familie weten aan NBC.

Het hersenletsel waar zijn vrouw in de video naar verwijst, zou Scott hebben opgelopen na een motorongeluk in 20015.

Nu in het nieuws