België dringt aan op onderzoek naar geweld in Congo

Foto: AFP

België dringt aan op onderzoek naar geweld in Congo

Print

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil dat er "onmiddellijk" een onafhankelijk onderzoek komt naar het geweld van de afgelopen dagen in Congo (DRC). België vraagt dat de individuele verantwoordelijkheid wordt onderzocht van al wie bij de feiten betrokken was.

"De veiligheidsdiensten zijn verantwoordelijk om de openbare orde op een proportionele manier te handhaven", beklemtoont Reynders, nadat maandag en dinsdag tientallen doden vielen bij geweld tussen jongeren en de ordediensten in Kinshasa. Volgens de oppositie ging het zelfs om een veelvoud.

De onlusten ontstonden voor aanvang van een optocht van de oppositie rond Etienne Tshisekedi tegen een nieuwe, ongrondwettelijke ambtstermijn voor president Kabila. Volgens de grondwet zit zijn tweede en laatste termijn er op 19 december op, maar het lijkt onmogelijk om nog tijdig verkiezingen te organiseren.

Reynders toont zich "heel bezorgd" over het klimaat van geweld en roept alle betrokkenen op geen geweld meer te gebruiken. Een oplossing voor de crisis is alleen mogelijk op een vreedzame manier, met een inclusieve dialoog én "in overeenstemming met de grondwet", luidt het nog.

Nu in het nieuws