Pools parlement keurt omstreden abortuswet goed

Foto: AP

Pools parlement keurt omstreden abortuswet goed

Print

Het door conservatief-nationalisten gedomineerde Poolse parlement heeft vrijdag in eerste lezing een controversieel abortuswetsontwerp goedgekeurd. Het door het burgerinitiatief ‘Stop Aborcji’ (Stop abortussen) werd voor verdere uitwerking naar de commissie Justitie en Mensenrechten doorverwezen. In de Sejm stemde een meerderheid van 267 parlementariërs voor het ontwerp; 154 stemden tegen en elf onthielden zich.

Het ontwerp is erg drastisch: het voorziet in een compleet verbod voor zwangerschapsafdrijvingen - enige uitzondering: wanneer de zwangerschap levensbedreigend is voor de moeder - en in gevangenisstraffen voor artsen en vrouwen.

Tegen de wet is in Polen al fel geprotesteerd. Maar een wetsvoorstel van de tegenbeweging ‘Ratujmy Kobiety’ (Laat ons de vrouwen redden), dat abortus in alle gevallen toelaat tot drie maanden in de zwangerschap, werd door de leden van de Sejm verworpen.

De huidige abortuswetgeving in het katholieke Polen geldt nu reeds als een van de strengste in Europa. Momenteel is abortus nog veroorloofd als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting, wanneer het leven van de moeder in gevaar is of wanneer het kind zwaar gehandicapt ter wereld zal komen.

Stop Aborcij had voor haar voorstel bijna een half miljoen handtekeningen verzameld, terwijl 100.000 al voldoende was geweest. Ratujmy Kobeity wist 215.000 mensen voor haar zaak te winnen.

Ook de praktijk van in vitro fertilisatie (IVF) willen de wetgevers aan banden leggen.

Nu in het nieuws